Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 09:41

  Η πλήρης διακοπή των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη "δεν είναι αδιανόητη"

  Η πλήρης διακοπή των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη "δεν είναι αδιανόητη"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) πρέπει να προετοιμαστούν για την πλήρη διακοπή των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον, και αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Ευρώπης, προειδοποίησε ένας αναλυτής σύμφωνα με το CNBC.

  "Η G7 πρέπει να προετοιμαστεί για διακοπή του φυσικού αερίου. Η G7 μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια διακοπή του πετρελαίου. Υπάρχουν άλλες προμήθειες που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν σε όλο τον κόσμο, αλλά το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διακοπεί και αυτό θα είχε συνέπειες", δήλωσε στο CNBC ο Jeffrey Schott, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά.

  "Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και μέσω της Ουκρανίας, οπότε το κλείσιμο των αγωγών δεν είναι αδιανόητο. Η Ρωσία πουλάει επίσης λίγο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη, αλλά όχι τόσο πολύ", ανέφερε.

  "Η ολική διακοπή των ρωσικών προμηθειών θα προκαλούσε αγορές φυσικού αερίου με δελτίο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", είπε. "Οι ρωσικές προμήθειες θα αντισταθμίζονταν εν μέρει από τις αυξημένες εισαγωγές LNG, τις αυξημένες προμήθειες από τη Νορβηγία και την Αλγερία, τη στροφή των καυσίμων σε άνθρακα", σημείωσε.

  Η Gazprom, ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση αυτή ώθησε τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία να δηλώσουν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν και πάλι στον άνθρακα.

  Καθώς η παγκόσμια πίεση συνεχίζει να στοχεύει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με "μια πολύ δύσκολη κατάσταση", δήλωσε ο Schott.

  "Παίζουν με το χρόνο. Όσο περισσότερο υπάρχει εχθρότητα κατά της Ρωσίας, τόσο περισσότερο ο Πούτιν απειλεί και ίσως προβεί στο να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", πρόσθεσε.

  Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

  Η Γερμανία ανέφερε πρόσφατα ότι μεταβαίνει στο λεγόμενο "επίπεδο συναγερμού" του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, καθώς οι μειωμένες ρωσικές ροές επιδεινώνουν τους φόβους για έλλειψη εφοδιασμού το χειμώνα.

  Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα μεταβεί στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου τριών σταδίων - σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βλέπει πλέον υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμης έλλειψης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

  Σημειώνεται ότι η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της μέσω ρωσικών αγωγών και προσπαθεί να μειώσει μα γρήγορους ρυθμούς την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια ως απάντηση στην πολύμηνη επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

  Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, είχε προηγουμένως επιδιώξει να διατηρήσει ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα.

  "Η απειλή είναι ότι θα υπάρξει διακοπή του φυσικού αερίου πριν γεμίσουν τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου και αυτό θα αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και θα έφερνε "δελτία κατανάλωσης". Έτσι, ο Πούτιν ανοίγει τα χαρτιά του και το αν θα κάνει πράξη την απειλή, μένει να το δούμε", δήλωσε ο Schott.

  Στοχεύοντας τον ρωσικό χρυσό

  Σε μια κίνηση για να στερήσουν από το Κρεμλίνο τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν περαιτέρω τιμωρητικές κυρώσεις κατά της Μόσχας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, επιβάλλοντας απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού.

  "Η ενέργεια που λαμβάνεται για να σταματήσει η αγορά ρωσικού χρυσού είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", σημείωσε ο Schott, προσθέτοντας ότι θα βοηθήσει να πληγεί η ρωσική οικονομία.

  Οι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές χρυσού φτάνουν περίπου τα 15 δισ. δολάρια ετησίως για τη Μόσχα, δήλωσε ο Creon Butler, διευθυντής του προγράμματος οικονομίας και χρηματοοικονομικών στο Chatham House.

  "Αυτό είναι δυνητικά αρκετά σημαντικό", είπε, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα έχει απαραιτήτως την αποδοχή όλων των μελών της G7. 

  "Αυτό καταδεικνύει το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν, αλλά το αν θα μπορέσουν να πετύχουν μια ενιαία προσέγγιση της G7, πόσο μάλλον να εμπλέξουν και άλλες χώρες, νομίζω ότι αυτό θα είναι μια πρόκληση", πρόσθεσε ο Butler.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ