Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 16:57

  Λιβύη: "Κατάσταση ανωτέρας βίας" σχεδιάζει να κηρύξει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου

  8987713
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης προειδοποίησε σήμερα ότι εντός των επόμενων 72 ωρών ενδέχεται να κηρύξει "κατάσταση ανωτέρας βίας" στις εγκαταστάσεις της στον κόλπο της Σύρτης, καθώς δεν θα μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει.

  "Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κηρύξουμε κατάσταση ανωτέρας βίας εντός 72 ωρών, εάν δεν ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς του κόλπου της Σύρτης", ανέφερε ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα. Κάλεσε επίσης "όλες τις πλευρές" να φροντίσουν ώστε να επαναλειτουργήσουν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.

  Με την επίκληση της "κατάστασης ανωτέρας βίας" η εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της και δεν θα ευθύνεται για αυτό.

  Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στην Αφρική, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και αυτήν την περίοδο διανύει μια σοβαρή συνταγματική κρίση. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία, που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, με επικεφαλής τον Φάτι Μπασάγα, που στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

  Με φόντο αυτόν τον διχασμό, έξι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τερματικοί σταθμοί στο ανατολικό τμήμα της χώρας έκλεισαν δια της βίας από τα μέσα Απριλίου, από ομάδες που πρόσκεινται στις δυνάμεις της ανατολής και ζητούν να παραδώσει ο Ντμεϊμπά την εξουσία στον Μπασάγα.

  "Αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται, με το κλείσιμο (των εγκαταστάσεων) στον κόλπο της Σύρτης, υπάρχουν εκείνοι που τείνουν να δαιμονοποιήσουν τον πετρελαϊκό τομέα στην πρωτεύουσα αλλά δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα", είπε ο Σανάλα, υπονοώντας τις τεταμένες σχέσεις του με τον υπουργό Πετρελαίου, τον Μοχάμαντ Αούν.

  Παρά το άφθονο πετρέλαιο που διαθέτει η χώρα, οι Λίβυοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περίπου 12 ώρες την ημέρα, τη στιγμή που η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς. Η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (Gecol) ανέφερε ότι "χάθηκαν περίπου 1.000 μεγαβάτ" ενέργειας, επειδή διακόπηκε ο ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο λόγω του αποκλεισμού των εγκαταστάσεων.

  Ο Ντμπεϊμπά "έθεσε σε διαθεσιμότητα" το διοικητικό συμβούλιο της Gecol, εν αναμονή της διενέργειας "διοικητικής έρευνας".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ