Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 15:12

  Η πιο "επιθετική" κεντρική τράπεζα στον κόσμο αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 200%

  Η πιο "επιθετική" κεντρική τράπεζα στον κόσμο αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 200%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ποσοστό-ρεκόρ, με την κυβέρνηση της χώρας να επανεισάγει το δολάριο των ΗΠΑ ως νόμισμα αποδεκτό στις εσωτερικές συναλλαγές στην αφρικανική χώρα, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει την εντελώς εκτροχιασμένη ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο από 80% σε 200%, ανακοίνωσε ο διοικητής της, John Mangudya, σε δήλωσή του τη Δευτέρα. Η αθροιστική αύξηση του επιτοκίου από τις αρχές του έτους φθάνει έτσι τις 14.000 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλο τον κόσμο.

  "Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού", σημείωσε  ο κ. Mangudya. "Η επιτροπή σημείωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού υπονομεύει την καταναλωτική ζήτηση και εμπιστοσύνη και ότι, εάν δεν ελεγχθεί, θα μπορούσε να αντιστρέψει τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων δύο ετών".

  Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ένα κύμα νομισματικής σύσφιγξης το οποίο πιθανόν να αποδειχθεί το πλέον επιθετικό από τη δεκαετία του 1980, προκειμένου να περιορίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, να αποτρέψουν την εκροή κεφαλαίων και την υποβάθμιση της αξίας των νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

  Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Ζιμπάμπουε σημείωσε υψηλό άνω του ενός έτους τον Ιούνιο, καθώς το κόστος των τροφίμων υπερτριπλασιάστηκε. Η αύξηση των τιμών έχει παροξυνθεί από σημαντική υποτίμηση της αξίας του δολαρίου Ζιμπάμπουε, το οποίο έχει χάσει άνω των δύο τρίτων της αξίας του από τις αρχές του έτους, όντας το αφρικανικό νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση.

  Ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε Mthuli Ncube ανέφερε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση, για δεύτερη φορά την τελευταία 15ετία, θα νομιμοποιήσει τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας.

  "Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να διατηρήσει ένα πολυνομισματικό σύστημα, βασισμένο στη διπλή χρήση του δολαρίου ΗΠΑ και του δολαρίου Ζιμπάμπουε", σημείωσε ο Ncube στους δημοσιογράφους, στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε. "Προκειμένου να εξαλειφθεί η κερδοσκοπία και το αρμπιτράζ με βάση αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει αυτό το σύστημα και τη συνέχιση της χρήσης του αμερικανικού δολαρίου στο νομικό σύστημα της χώρας, για μια περίοδο πέντε ετών".

  Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κεντρική τράπεζα περιλαμβάνεται η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου σε 40%, από 12,5%, καθώς και η εισαγω γή χρυσών νομισμάτων, προκειμένου αυτά να παρέχουν μια εναλλακτική πηγή αξίας. Τα νομίσματα, τα οποία θα κοπούν από την κρατική Fidelity Gold Refineriesm, θα πωλούνται στο κοινό μέσω τραπεζικών διαύλων, σημείωσε ο Mangudya, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  Το 2009, λόγω ενός κύματος υπερπληθωρισμού, το δολάριο Ζιμπάμπουε είχε καταργηθεί και η χώρα είχε περάσει στη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ ως νομίσματος καθημερινής χρήσης. Το εθνικό νόμισμα της Ζιμπάμπουε επανεισήχθη το 2019, ωστόσο άρχισε να αποδυναμώνεται αμέσως μετά την επανέκδοσή του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ