Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουν-2022 22:16

  Η Αίγυπτος συμφώνησε να αγοράσει 180.000 τόνους σιταριού από την Ινδία αντί των 500.000

  46715016
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Αίγυπτος υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 180.000 τόνων σιταριού από την Ινδία, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Προμηθειών της χώρας Aly Moselhy, σύμφωνα με το Reuters.

  Η ποσότητα είναι κατά πολύ μικρότερη από ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά

  Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αναζητά εναλλακτικές λύσεις μετά το μπλόκο των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν οι κύριοι προμηθευτές σιταριού της Αιγύπτου.

  Η κρίση στην Ουκρανία αύξησε επίσης το κόστος των εισαγωγών για την Αίγυπτο, η οποία επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό το ψωμί για περισσότερους από 70 εκατομμύρια πολίτες εκ των 103 εκατομμυρίων του πληθυσμού της.

  Ο Moselhy είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η Αίγυπτος είχε συμφωνήσει να αγοράσει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία αλλά ότι δεν είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

  Η Ινδία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού τον Μάιο λόγω της μειωμένης εγχώριας παραγωγής, αλλά εξαίρεσε χώρες με ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας όπως η Αίγυπτος.

  "Με βάση αυτά που είχε πει ο προμηθευτής, προϋπόθεση ήταν το σιτάρι να βρίσκεται στα λιμάνια. Τότε θα γινόταν διαθέσιμο", είπε ο Moselhy την Κυριακή.

  "Είχαμε συμφωνήσει για 500.000 τόνους, αλλά προέκυψε ότι (ο προμηθευτής) έχει 180.000 τόνους στο λιμάνι", πρόσθεσε.

  Ο Moselhy επισήμανε ακόμα ότι η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με Ρώσους προμηθευτές για ενδεχόμενη συμφωνία αγοράς σιταριού.

  Νωρίτερα σήμερα, ο Αιγύπτιος υπουργός είχε δηλώσει ότι η χώρα σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές σιταριού κατά 500.000 τόνους ετησίως ή περίπου 10%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ