Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουν-2022 19:17

  Handelsblatt: Μη χρηματοδοτούμενο χρέος -Είναι η Ρωσία πραγματικά αφερέγγυα;

  ρωσια νομισματα ευρω
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία μακροσκελή ανάλυση για το αν η ρωσική οικονομία είναι αφερέγγυα δημοσιεύει η Handelsblatt. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ένα κράτος έχει χρέη, οφείλονται τόκοι - και αν ένα κράτος δεν μπορεί να τα πληρώσει, θεωρείται αφερέγγυο, με συχνά δραματικές συνέπειες.

  Μια τέτοια περίπτωση απειλεί τώρα τη Ρωσία, τουλάχιστον στα χαρτιά: Αυτό το Σαββατοκύριακο λήγει μια περίοδος 30 ημερών εντός της οποίας η Ρωσία μπορεί ακόμη να καταβάλει τις καθυστερούμενες πληρωμές τόκων χωρίς να προκαλέσει χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις με μια ματιά:

  Πότε ένα κράτος είναι αφερέγγυο;


  Βασικά, ένα κράτος θεωρείται αφερέγγυο όταν δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη του, δηλαδή έχει προβλήματα με την πληρωμή τόκων ή την αποπληρωμή του χρέους. Συνήθως, τέτοια προβλήματα εμφανίζονται όταν τα κράτη έχουν ξοδέψει χρήματα πέρα από τις δυνατότητές τους και είναι υπερχρεωμένα ή έχουν χάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα για άλλους λόγους και έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι προηγούμενες κρατικές χρεοκοπίες της Αργεντινής ή τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ από το 2010 και μετά. Η περίπτωση της Ρωσίας, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική.

   Τι το ιδιαίτερο έχει η ρωσική περίπτωση;


  Η Ρωσία δεν αποτελεί πραγματικά περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας λόγω της οικονομικής της κατάστασης. Η χώρα διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η κύρια πηγή εσόδων είναι οι μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών που η Ρωσία έχει πουλήσει στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η χώρα έλαβε συνάλλαγμα, δηλαδή ξένα νομίσματα. Επιπλέον, η Ρωσία δεν είναι υπερχρεωμένη με βάση τα διεθνή πρότυπα: Στο 20% περίπου της οικονομικής παραγωγής, ο λόγος του χρέους είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε πολλές δυτικές βιομηχανικές χώρες.

  Γιατί η Ρωσία έχει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της;


  Ο σημαντικότερος λόγος είναι οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κυρίως από τις δυτικές χώρες λόγω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις αποκλείουν ουσιαστικά τη Ρωσία και τις τράπεζές της από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν οι δυτικές χώρες. Σημαντικό μέρος των οικονομικών αποθεμάτων της Ρωσίας που είναι αποθηκευμένα στο εξωτερικό έχει επίσης μπλοκαριστεί από τις κυρώσεις. Και οι αμερικανικές τράπεζες απαγορεύεται πλέον να προωθούν πληρωμές από το ρωσικό κράτος στους πελάτες τους. Αυτοί οι περιορισμοί καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τη Ρωσία να πληρώσει τους πιστωτές της στο εξωτερικό - παρόλο που οι οικονομικοί πόροι θα ήταν πράγματι διαθέσιμοι.

  Τι κάνει η Ρωσία γι' αυτό;


  Η Ρωσία συνεχίζει να πληρώνει τους τόκους των κρατικών ομολόγων - όχι όμως σε δολάρια ή ευρώ, αλλά σε ρούβλια. Η χώρα έχει δημιουργήσει μια νέα διαδικασία για το σκοπό αυτό μέσω του οργανισμού πληρωμών NSD. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι πληρωμές από εκεί δύσκολα μπορούν να προωθηθούν στα δυτικά γραφεία πληρωμών και, συνεπώς, στους δυτικούς πιστωτές λόγω των κυρώσεων. Η πληρωμή σε ρούβλια είναι επίσης αμφιλεγόμενη: στην πραγματικότητα, οι πληρωμές τόκων για χρέη προς το εξωτερικό γίνονται συνήθως σε δολάρια ΗΠΑ ή ευρώ. Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν απαράδεκτη την πληρωμή στο ρωσικό εθνικό νόμισμα.

  Ποιος καθορίζει αν η Ρωσία είναι αφερέγγυα;


  Κανονικά, αυτή είναι μια υπόθεση για τους οίκους αξιολόγησης. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's, Moody's και Fitch πληρώνονται από τα κράτη και τους δανειστές για να αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών. Στην περίπτωση της Ρωσίας, ωστόσο, βρίσκονται στο περιθώριο επειδή οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τους απαγορεύουν να αξιολογήσουν την οικονομική κατάσταση. Επιπλέον, υπάρχει η διεθνής επιτροπή επενδυτών CDDC, η οποία αποτελείται από μεγάλες τράπεζες. Σε περίπτωση προβλημάτων πληρωμών, αποφασίζει εάν οι συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) καθίστανται απαιτητές και οι αγοραστές των εν λόγω αντισταθμίσεων λαμβάνουν αποζημίωση. Μια τέτοια περίπτωση είναι τουλάχιστον κοντά σε αθέτηση πληρωμών και συνεπώς σε κρατική πτώχευση.

  Ποια ποσά διακυβεύονται;


  Τα ποσά είναι σχετικά μικρά. Για παράδειγμα, πριν από μερικές εβδομάδες, η Ρωσία δεν κατέβαλε τόκους υπερημερίας ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας μεταγενέστερης πληρωμής τόκων. Αυστηρά μιλώντας, αυτό ήταν ήδη μια αθέτηση υποχρέωσης από το ρωσικό κράτος. Οι τρέχουσες πληρωμές τόκων αφορούν πολύ υψηλότερα ποσά, συχνά τριψήφια εκατομμύρια. Σε σύγκριση με την οικονομική ισχύ της Ρωσίας, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι λίγο. Για παράδειγμα, τα συνολικά -εν μέρει δεσμευμένα- συναλλαγματικά αποθέματα που κατέχει η ρωσική κεντρική τράπεζα ανέρχονται σήμερα σε κάτι λιγότερο από 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Είναι η κατάσταση συγκρίσιμη με προηγούμενες ρωσικές κρατικές πτωχεύσεις;


  Όχι, η αρχική κατάσταση διαφέρει αρκετά από την προηγούμενη κρατική χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998, όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα και τα συναλλαγματικά έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές εμπορευμάτων δεν επαρκούσαν για να πληρώσει τα χρέη της. Αυτή τη φορά η Μόσχα έχει αρκετά χρήματα και εκφράζει επίσης τη βούληση να εξοφλήσει τα χρέη της.

  Ποιες θα ήταν οι άμεσες συνέπειες μιας χρεοκοπίας για τη Ρωσία;


  Δεδομένου ότι η χρεοκοπία δεν σχετίζεται με οξεία έλλειψη χρημάτων εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης, οι άμεσες συνέπειες είναι προς το παρόν ήσσονος σημασίας. Δεν αναμένεται δραστική υποτίμηση του ρουβλίου ή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, εάν διαπιστωθεί η αθέτηση πληρωμών, οι πιστωτές θα μπορούσαν να απαιτήσουν την αποπληρωμή όλων των χρεών από τη Ρωσία - ακόμη και εκείνων που δεν είναι ακόμη ληξιπρόθεσμα.

  Ποιες θα ήταν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας χρεοκοπίας;


  Θα μπορούσαν να είναι αρκετά προβληματικές για τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα. Η απομόνωση της Μόσχας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, που ξεκίνησε με τις κυρώσεις, θα παγιωθεί. Η περιουσία ρωσικών κρατικών εταιρειών στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα της Gazprom, μπορεί επίσης να απειληθεί. Οι ενάγοντες θα μπορούσαν να ασκήσουν αγωγή στο δικαστήριο για την περιουσία αυτή σε αντάλλαγμα για τις χαμένες πληρωμές τόκων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ