Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουν-2022 15:51

  Ηandelsblatt: Γιατί οι G7 θέλουν να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού χρυσού

  Απώλειες 1,7% για τον χρυσό στην πρώτη εβδομάδα του έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι χώρες της G7 θέλουν να ανακοινώσουν απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού στη σύνοδο κορυφής τους στη Βαυαρία, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Handeslblatt.

  Αυτό θα στερήσει από τη Ρωσία έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφέρει το σημαντικό εξαγωγικό αγαθό, ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στο Twitter σήμερα. Λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας που διέταξε ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν, οι χώρες της G7 επέβαλαν σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

  Ο Μπάιντεν έγραψε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρωτοφανές κόστος στον Πούτιν για να του στερήσουν τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία".

  Στο μέλλον, αναμένονται περισσότερα βήματα "για τη συνεχή αύξηση της πίεσης προς τον Πούτιν και τη Ρωσία", συνέχισε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. "Νομίζω ότι οι συλλογικές προσπάθειες της G7 για κυρώσεις, ελέγχους εξαγωγών και άλλα μέτρα κατά της Ρωσίας έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία".

  Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, αμέσως μετά την Κίνα. Τα ορυχεία της χώρας παρήγαγαν πέρυσι περίπου 330 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το δέκα τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων. Το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί επίσης σημαντικό προμηθευτή ξένου συναλλάγματος. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές χρυσού ανήλθαν το 2021 σε 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Ο χρυσός είναι το τέταρτο σημαντικότερο εξαγωγικό αγαθό της Ρωσίας, ενώ μόνο οι ενεργειακές πρώτες ύλες είναι πιο σημαντικές για τη ρωσική εξαγωγική οικονομία. Επιπλέον, πολλοί ολιγάρχες αγόρασαν μεγάλες ποσότητες χρυσού για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, σύμφωνα με το επιχείρημα της βρετανικής κυβέρνησης.

  Το εμπόριο ρωσικού χρυσού είναι ήδη ταμπού σήμερα


  Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι το εμπόριο του ρωσικού χρυσού είναι ήδη πολύ περιορισμένο σήμερα. Ήδη στις αρχές Μαρτίου, η ένωση του κλάδου London Bullion Market Association (LBMA) είχε αφαιρέσει τα έξι μεγάλα ρωσικά διυλιστήρια χρυσού από τον κατάλογο των αξιόπιστων προμηθευτών. Αυτό ουσιαστικά αποκλείει τις ρωσικές ράβδους χρυσού από το διατραπεζικό εμπόριο του Λονδίνου, το σημαντικότερο κέντρο μεταφόρτωσης του πολύτιμου μετάλλου.

  Το πρώτο πακέτο κυρώσεων των βιομηχανικών χωρών είχε επίσης ως στόχο τη ρωσική κεντρική τράπεζα: η κεντρική τράπεζα κατέχει περισσότερους από 2300 τόνους χρυσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί το 22% των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Αυτό τοποθετεί τη ρωσική κεντρική τράπεζα στην έκτη θέση παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, η κεντρική τράπεζα έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο απόθεμα χρυσού, κυρίως αγοράζοντας πολύτιμο μέταλλο από την εγχώρια παραγωγή.

  Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το πολύτιμο μέταλλο για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου - τουλάχιστον όχι επίσημα. Οι στατιστικές των κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού δεν δείχνουν καμία αύξηση ή μείωση στα αποθέματα χρυσού της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τουλάχιστον από το ξέσπασμα του πολέμου.

  Επηρεάζουν οι κυρώσεις και την αγορά παλλαδίου;


  Μέχρι στιγμής, τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στην τιμή του χρυσού: από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος τιμών μεταξύ 1800 και 1850 δολαρίων ανά ουγγιά (περίπου 31,1 γραμμάρια). Το εμπόριο ρωσικού χρυσού εξακολουθεί να ανθεί σε εμπορικά κέντρα όπως το Ντουμπάι, η Σαγκάη και η Κωνσταντινούπολη. Στη Δύση, το πολύτιμο μέταλλο είναι σε μεγάλο βαθμό ταμπού.

  Την περασμένη εβδομάδα, ένα δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg προκάλεσε σάλο, σύμφωνα με το οποίο η Ελβετία εισήγαγε τρεις τόνους πολύτιμου μετάλλου από τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

  Ωστόσο, υποτίθεται ότι επρόκειτο για πολύτιμο μέταλλο που προερχόταν αρχικά από τη Μεγάλη Βρετανία, ανέφερε περαιτέρω το Bloomberg. Τα μεγάλα ελβετικά διυλιστήρια χρυσού, τα οποία επεξεργάζονται έως και το 60% του επενδυτικού χρυσού που κόβεται παγκοσμίως, είχαν αρνηθεί την εισαγωγή του χρυσού.

  Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους την Κυριακή ότι οι χώρες της G7 θα ανακοινώσουν επίσημα το πάγωμα των εισαγωγών την Τρίτη, την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής στο Schloss Elmau. "Αυτό θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία".

  Μένει να δούμε αν η Δύση θα επεκτείνει τις κυρώσεις στις εξαγωγές άλλων πολύτιμων μετάλλων - ή αν η Ρωσία, από την πλευρά της, θα αντιδράσει σταματώντας τις προμήθειες. Η χώρα είναι, για παράδειγμα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου, το οποίο χρησιμοποιείται στον καθαρισμό των καυσαερίων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Έτσι, μια διακοπή της προμήθειας θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ρωσικό παλλάδιο δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί στην αγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ