Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουν-2022 13:57

  G7: Στην ημερήσια διάταξη το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου της Ρωσίας

  130338438
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διαπραγματευτές στην G-7 συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις σχετικά με ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να στείλουν το θέμα στους ηγέτες για να το συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής τους στη Γερμανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Οι διαπραγματευτές, γνωστοί ως sherpas, είχαν "έντονες", όπως τις χαρακτήρισε ένας αξιωματούχος, συνομιλίες για το θέμα στις Βαυαρικές Άλπεις πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής σήμερα. 

  Αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, κατέληξαν σε συμφωνία ότι οι ηγέτες θα πρέπει να έχουν μια επίσημη συζήτηση σχετικά με ένα ανώτατο όριο τιμών, δήλωσε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ιδιωτικά θέματα.

  Ένα "ανώτατο όριο τιμών" για το ρωσικό πετρέλαιο - Τι θα σήμαινε αυτό;

  Ένας τέτοιος μηχανισμός τιμών θα καθόριζε ένα ανώτατο όριο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο θα επιβαλλόταν μονομερώς από κάθε συμμετέχουσα χώρα και θα εμπόδιζε τη Ρωσία να πουλήσει σε υψηλότερη τιμή. Για τα ευρωπαϊκά έθνη, είναι επίσης ένας τρόπος για να μειωθεί ενδεχομένως ο πληθωρισμός που προκαλείται από τις τιμές της ενέργειας, καθώς αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Ενώ η Ιταλία είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την κίνηση αυτή - οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης γι' αυτό - ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη είναι επιφυλακτικά, δεδομένου ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να απαιτήσει την επώδυνη επαναφορά των ήδη συμφωνημένων κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό θα χρειαζόταν τη συμφωνία και των 27 κρατών μελών της ΕΕ και θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει.

  Είναι επίσης ασαφές πώς θα μπορούσαν να πειστούν οι βασικοί αγοραστές ρωσικού αργού, όπως η Κίνα και η Ινδία, να συμμορφωθούν με ένα ανώτατο όριο τιμών. 

  Μια ιδέα που διατυπώνεται από τις ΗΠΑ θα ήταν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ναυτασφαλίσεις για φορτία πετρελαίου, εφόσον συμφωνήσουν να μην πληρώσουν πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή για το πετρέλαιο που βρίσκεται στο πλοίο. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να απαγορεύσει την ασφάλιση για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία.

  Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν δεν είναι ασήμαντα, αλλά η ομάδα βρίσκεται τουλάχιστον σε μια πορεία προς την εξεύρεση συμφωνίας. Οι ΗΠΑ ήταν βέβαιες ότι θα βρεθεί λύση, δήλωσε αξιωματούχος του Μπάιντεν.

  Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση στο Air Force One καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πετούσε στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

  Οι ενεργειακές τακτικές της Ρωσίας δίνουν ώθηση για συνομιλίες για το ανώτατο όριο τιμών στο G-7

  Αλλά με τις βασικές λεπτομέρειες να βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, ένας άλλος αξιωματούχος της G-7 δήλωσε ότι παρέμενε ασαφές αν οι ηγέτες θα ήταν σε θέση να υποστηρίξουν την ιδέα.

  Τα κράτη της G-7 επιθυμούν διακαώς να βρουν έναν τρόπο να περιορίσουν τα ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου και παράλληλα να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις δικές τους οικονομίες από τα βήματα για τον γρήγορο περιορισμό της εξάρτησής τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. 

  Ενώ η Γαλλία δεν αντιτίθεται στην πρόταση για ανώτατο όριο τιμών, επιδιώκει μια ευρύτερη συζήτηση για τις μέγιστες τιμές με όλους τους παραγωγούς πετρελαίου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο στη Ρωσία από οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου.

  Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρότεινε η G-7 να συζητήσει μια ευρεία ασπίδα τιμών όχι μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για το φυσικό αέριο, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ