Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουν-2022 09:59

  Απαγόρευση των νέων ρωσικών εισαγωγών χρυσού σχεδιάζει η G7

  25880583
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:53

  Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς σχεδιάζουν να ανακοινώσουν την απαγόρευση νέων εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά που ξεκινά σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Υποστηριζόμενο από τον κεντρικό ρόλο του Λονδίνου στο εμπόριο χρυσού, "το μέτρο αυτό θα έχει παγκόσμια εμβέλεια, αποκλείοντας το εμπόρευμα από τις επίσημες διεθνείς αγορές" και παρέχοντας "τεράστιο αντίκτυπο" στην ικανότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αντλεί κεφάλαια, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

  "Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν", σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

  "Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού", πρόσθεσε ο Τζόνσον και τόνισε: "Οφείλουμε να 'στραγγίξουμε' τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας".

  Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

  Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως "έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια", υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπόρεσαν να αγοράσουν χρυσό "για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις", πρόσθεσε.

  Οι αποστολές μεταξύ Ρωσίας και Λονδίνου έχουν καταρρεύσει σχεδόν στο μηδέν από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η London Bullion Market Association, η οποία καθορίζει τα πρότυπα για την εν λόγω αγορά, αφαίρεσε τα ρωσικά διυλιστήρια χρυσού από τον κατάλογο των διαπιστευμένων της τον Μάρτιο.

  "Αυτό που κάνει αυτό είναι να επισημοποιήσει αυτό που η βιομηχανία χρυσού έχει ήδη κάνει ούτως ή άλλως", δήλωσε ο Adrian Ash, επικεφαλής έρευνας στη χρηματιστηριακή εταιρεία BullionVault.

  Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στον χρυσό που εξέρχεται από τη Ρωσία και το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την απαγόρευση των ΗΠΑ την Τρίτη, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το σχέδιο. Στα πρόσωπα των ΗΠΑ έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε συναλλαγές που σχετίζονται με χρυσό με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το Ταμείο Εθνικού Πλούτου της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών της, βάσει εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 15 Απριλίου.

  Ενώ οι δυτικές κυρώσεις για την τιμωρία της Ρωσίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές στον χρυσό από τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης ράβδων στον κόσμο, η δέσμευση της G-7 θα σηματοδοτήσει την πλήρη αποκοπή μεταξύ της Ρωσίας και των δύο κορυφαίων εμπορικών κέντρων του κόσμου, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Οι άλλες χώρες της G-7 είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

  Το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό "συνιστά ένα επιπλέον μέσο για να αποκλειστούν οι δεσμοί ανάμεσα στην ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα", εξήγησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

  Οι συνέπειες των κυρώσεων "συσσωρεύονται με τον χρόνο και η ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να κάνει πόλεμο θα μειωθεί λόγω των συλλογικών μέτρων που λαμβάνει η G7", πρόσθεσε.

  Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.

  Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως "έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια", υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπόρεσαν να αγοράσουν χρυσό "για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις", πρόσθεσε.

  Το Λονδίνο υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τα ρωσικά πολύτιμα μέταλλα: τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικό χρυσό που έφτασαν εκεί πέρυσι αποτέλεσαν το 28% των βρετανικών εισαγωγών χρυσού, σύμφωνα με τα στοιχεία της UN Comtrade.

  Επιφυλατική η ΕΕ για χρυσό και όριο τιμών στο πετρέλαιο

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την Κυριακή μια προσεκτική απάντηση στα σχέδια των άλλων μελών της G7 να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού και δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη βεβαιότητα προτού υπογράψει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν επιφυλακτικός σχετικά με ένα σχέδιο της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και του Καναδά για την απαγόρευση των εισαγωγών νέου εξορυσσόμενου ή διυλισμένου ρωσικού χρυσού.

  "Σχετικά με τον χρυσό, είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε αν είναι δυνατόν να στοχεύσουμε τον χρυσό με τρόπο που θα στοχεύει τη ρωσική οικονομία και όχι με τρόπο που θα στοχεύει εμάς", δήλωσε ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου κατά την άφιξη των ηγετών της G7.

  Η ΕΕ, η οποία σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου από το τέλος του έτους, έχει επίσης επιφυλάξεις σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ για ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου ή μια "εξαίρεση τιμών" για τον περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Μόσχας.

  Μια εξαίρεση τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσω ενός μηχανισμού που θα περιόριζε ή θα απαγόρευε την ασφάλιση ή τη χρηματοδότηση των ρωσικών αποστολών πετρελαίου πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Θα μπορούσε να αποτρέψει τις δευτερογενείς επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλό εισόδημα που αγωνίζονται με υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας.

  Ο Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν έναν τεχνικό μηχανισμό που θα έχει το αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου μέσω υπηρεσιών που σχετίζονται με το πετρέλαιο και την ασφάλιση εξαγωγών.

  "Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός, είμαστε έτοιμοι να μπούμε στις λεπτομέρειες. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μια απόφαση μαζί με τους εταίρους μας, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα (για τη Ρωσία) και όχι αρνητικό αποτέλεσμα για εμάς", δήλωσε ο Μισέλ.

  Νέους πελάτες αναζητά η ρωσική βιομηχανία χρυσού

  Ενώ τα διυλιστήρια θεωρητικά θα μπορούσαν ακόμη να εισάγουν απευθείας ρωσικό χρυσό, τα περισσότερα έχουν ορκιστεί να μην το κάνουν. Η ένωση των ελβετικών διυλιστηρίων, τα οποία κυριαρχούν στον κλάδο, αρνήθηκε ότι τα μέλη της αγόρασαν χρυσό από τη Ρωσία, αφού τα εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι ο ράβδος της χώρας είχε εισέλθει στη χώρα.

  Με τη ρωσική ελίτ να σπεύδει να αγοράσει χρυσό σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, η απαγόρευση "θα πλήξει άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες", ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στη δήλωση. Η απαγόρευση εισαγωγής, η οποία θα τεθεί σε ισχύ σύντομα, θα ισχύει για τον πρόσφατα εξορυγμένο ή ραφιναρισμένο χρυσό, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

  Οι ροές άλλων μετάλλων από τη Ρωσία, όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το παλλάδιο, συνεχίστηκαν, καθώς η βιομηχανία εμπορευμάτων παλεύει με τη διαχείριση μιας μακροχρόνιας σχέσης με έναν σημαντικό προμηθευτή πρώτων υλών στον κόσμο.

  Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία χρυσού της Ρωσίας αναζητά νέες επιλογές πωλήσεων, όπως οι περισσότερες εξαγωγές προς την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες δεν ανήκουν στην G-7.

  Διαβάστε επίσης:

  * G7: Στην ημερήσια διάταξη το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου της Ρωσίας

  * Ηandelsblatt: Γιατί οι G7 θέλουν να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού χρυσού

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ