Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Ιουν-2022 18:20

  Ο Ολλανδός πρωθυπουργός λέει ότι εναπόκειται στην Ιταλία να περιορίσει τα spreads των ομολόγων

  Ο Ολλανδός πρωθυπουργός λέει ότι εναπόκειται στην Ιταλία να περιορίσει τα spreads των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης του κόστους του κρατικού της χρέους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.

   
  "Στον καταμερισμό της εργασίας του νομισματικού συστήματος και στη μείωση του spread, η χώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία είναι εντάξει", δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες με τις ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

  Η τιμή των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας για λίγο την απόδοση πάνω από το 4%, τη μεγαλύτερη από το 2014. Ο Ρούτε δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κατάσταση "εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν".

  Η δυσχερής θέση της Ιταλίας ώθησε την ΕΚΤ να πει ότι εξετάζει ένα νέο εργαλείο για να αποτρέψει την αναταραχή στις αγορές ομολόγων, καθώς επεξεργάζεται σχέδια για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

  Ο Ρούτε δήλωσε ότι εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει αν πρέπει να γίνουν περισσότερα για την Ιταλία, αλλά ότι έχει εμπιστοσύνη στην "τεράστια αξιοπιστία" του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να διαχειριστεί την κατάσταση. 

  "Ο Ντράγκι εφαρμόζει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων με βάση το πρόγραμμα ανθεκτικότητας, που από μόνο του θα βοηθήσει στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ιταλικής οικονομίας", δήλωσε ο Ρούτε.

  Η ολλανδική κυβέρνηση συντάσσεται με τις βόρειες χώρες της ΕΕ, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους. 

  Πριν από δύο χρόνια, ο Ρούτε πίεσε για "μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα χρήματα" σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ και έφυγε από αυτήν με τις επιθυμητές μεταρρυθμίσεις του να συνδέονται με κεφάλαια ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (844 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και τον πρόσφατα εφευρεθέντα μηχανισμό "χειρόφρενου" που θα μπορούσε να σταματήσει οποιαδήποτε πληρωμή σε κυβερνήσεις που δεν τηρούν τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

  Ο Ρούτε δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να ενεργοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό "χειρόφρενου", αν χρειαστεί.

  "Είναι εκεί για να χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί", δήλωσε. "Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σκιάχτρο".

  Ο Ρούτε δήλωσε ότι η άποψή του για την ΕΕ έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών από μια μάλλον "στενή άποψη" σε μια άποψη κατά την οποία είναι κάτι περισσότερο από μια μεγάλη εσωτερική αγορά - ένας "γεωπολιτικός οίκος εξουσίας" που φροντίζει για τη συλλογική ασφάλεια της Ένωσης.

  "Συνήθιζα να βλέπω την ΕΕ από την παραδοσιακή στάση του κόμματός μου, η οποία ήταν πολύ επικεντρωμένη στο νόμισμα, στην εσωτερική αγορά, στο να κερδίζουμε πολλά χρήματα μαζί", δήλωσε ο Rutte.

  Εξέφρασε επίσης εμπιστοσύνη στα βήματα που κάνει η Ιταλία υπό τον Ντράγκι. 

  "Είμαι πραγματικά γοητευμένος και θετικός για το γεγονός ότι βλέπετε τώρα στην Ιταλία και σε άλλες χώρες να λαμβάνουν χώρα μεταρρυθμίσεις, τις οποίες φοβόμουν ότι δεν θα έβλεπα ποτέ στη ζωή μου", δήλωσε ο Rutte. "Μας αρέσει η ιδέα ότι δίνεις κάτι, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις".

  Ο αρχιτέκτονας αυτών των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία έχει την υποστήριξή του. "Το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ιταλία τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ο Μάριο Ντράγκι".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ