Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Ιουν-2022 14:58

  Η απαγόρευση της Τουρκίας να χορηγεί δάνεια σε λίρα σε ορισμένες επιχειρήσεις προκαλεί "ράλι"

  Η απαγόρευση της Τουρκίας να χορηγεί δάνεια σε λίρα σε ορισμένες επιχειρήσεις προκαλεί "ράλι"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της λίρας και την αναχαίτιση του δανεισμού με ένα αιφνιδιαστικό μέτρο που απαγορεύει τα δάνεια σε εταιρείες που θεωρείται ότι διαθέτουν μετρητά σε ξένο νόμισμα, στέλνοντας το εγχώριο νόμισμα στο μεγαλύτερο ράλι του φέτος.


  Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας περιορίζει τα εμπορικά δάνεια σε λίρες σε εταιρικούς δανειολήπτες εάν κατέχουν πάνω από 15 εκατομμύρια λίρες (890.000 δολάρια) σε ξένο νόμισμα και εάν το ποσό υπερβαίνει το 10% του συνολικού ενεργητικού ή των ετήσιων πωλήσεων. Η αρχή, γνωστή ως BDDK, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή την Παρασκευή.

  Ο αριθμός των εταιρειών που θα επηρεαστούν από τον νέο κανόνα είναι περίπου 10.000, αλλά λόγω μιας σειράς εξαιρέσεων, ο τελικός αριθμός θα είναι μικρότερος, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τον κανόνα και ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένο να μιλήσει δημοσίως για το θέμα. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράζουν ευρωομόλογα ή να επενδύουν σε λογαριασμούς καταθέσεων με προστασία συναλλάγματος για να αποφύγουν τους περιορισμούς, δήλωσε το πρόσωπο.  

  Η κίνηση αυτή, πυροδότησε ένα ράλι στη λίρα την Παρασκευή, η οποία κάποια στιγμή σημείωσε άνοδο 5% έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη φέτος. Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 2,5%, το μεγαλύτερο κέρδος παγκοσμίως έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

  Το βήμα αυτό αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών για τη στήριξη της λίρας, που εξακολουθεί να έχει φέτος τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές. Μπορεί να ωθήσει τις εταιρείες που διαθέτουν ξένο συνάλλαγμα να ξεφορτωθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, αν θέλουν πρόσβαση σε νέες πιστώσεις σε λίρα, σύμφωνα με τον Evren Kirikoglu, ανεξάρτητο στρατηγικό αναλυτή στην Κωνσταντινούπολη. 

  Η απόφαση αυτή είναι η τελευταία της Τουρκίας στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τη λίρα σε μια εποχή που τα επιτόκια της χώρας είναι τα πιο αρνητικά στον κόσμο, όταν λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός. Η διαφορά στο κόστος δανεισμού θα διευρυνθεί καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ξεκινούν την πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1980.

  Υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αντ' αυτού αναπτύξει μέτρα για να περιορίσουν την πιστωτική ανάπτυξη και να κάνουν τη λίρα πιο ελκυστική για τους αποταμιευτές και τις επιχειρήσεις. Την Πέμπτη, η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε έναν ακόμη κανόνα που αποσκοπεί στην αποτροπή του δανεισμού λιρών στο εξωτερικό μέσω swaps.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ