Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Ιουν-2022 10:06

  Reuters: Η αλλαγή τακτικής από τη Ρωσία απέφερε εδαφικά οφέλη στο Ντονμπάς

  25862344
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χρειάστηκαν εβδομάδες σκληρών μαχών, ανυπολόγιστου αριθμού θυμάτων και ανελέητων βομβαρδισμών για να λάβουν οι εξαντλημένοι Ουκρανοί υπερασπιστές του Σεβεροντονέτσκ εντολή να εγκαταλείψουν τα φλεγόμενα ερείπια του.

  "Η παραμονή σε θέσεις που έχουν διαλυθεί επί πολλούς μήνες μόνο και μόνο για να παραμείνουν εκεί δεν έχει νόημα", δήλωσε την Παρασκευή στην ουκρανική τηλεόραση ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής.

  Με ένα αναφερόμενο 90% των κτιρίων της βιομηχανικής πόλης να έχει υποστεί ζημιές, με τους περισσότερους από τους περίπου 100.000 κατοίκους της να έχουν φύγει προ πολλού και με περιορισμένη στρατηγική αξία πέρα από ένα εκτεταμένο εργοστάσιο χημικών, το Σεβεροντονέτσκ δεν μοιάζει με μεγάλο βραβείο, αναφέρει το Reuters.

  Αλλά η κατάληψή της, είναι πιθανό να χαιρετιστεί από τη Ρωσία ως απόδειξη ότι η αλλαγή της από τις πρώιμες και ανεπιτυχείς προσπάθειες "αστραπιαίου πολέμου" σε μια πολύ πιο αργή επίθεση που βασίζεται περισσότερο σε βομβαρδισμούς μεγάλου βεληνεκούς, αποδίδει.

  Το Σεβεροντονέτσκ θα είναι η μεγαλύτερη ουκρανική πόλη που έχει καταλάβει η Ρωσία από τότε που κατέλαβε το λιμάνι της Μαριούπολης τον περασμένο μήνα.

  "Ο στρατός μας έχει αλλάξει τακτική", δήλωσε ένας Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος. "Ξέρουν πώς να ενεργήσουν τώρα. Ναι, είναι αργό, αλλά η στρατηγική λειτουργεί και σημαίνει πολύ λιγότερες απώλειες", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει για το θέμα.

  Ο Konrad Muzyka, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Πολωνία, δήλωσε ότι η αλλαγή τακτικής σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να δεσμεύσει λιγότερα στρατεύματα σε επιθέσεις εν μέσω ανεπιβεβαίωτων δυτικών αναφορών ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού. "Ό,τι κι αν έκαναν, τους βγαίνει σε καλό", δήλωσε ο Muzyka.

  "Ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς- το ανθρώπινο δυναμικό τους, τις απώλειες και ούτω καθεξής. Από τη δική τους οπτική γωνία επισήμως, όλα είναι ρόδινα. Αλλά σίγουρα δεν είναι έτσι".

  Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή της, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για την απελευθέρωση εδαφών που ελέγχονται από Ουκρανούς εθνικιστές, οι οποίοι, όπως λέει, είναι εχθρικοί προς τους ρωσόφωνους και σκοπεύουν να εντάξουν το Κίεβο στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που η Ρωσία λέει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί.

  Η Δύση και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει έναν αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο με σκοπό να σταματήσει τη νόμιμη δυτική παρέκκλιση του Κιέβου και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να αναδημιουργήσει τμήματα της ρωσικής αυτοκρατορίας.

  Ουκρανοί αναλυτές λένε ότι το Κίεβο αναγκάζει τη Ρωσία να πληρώσει υψηλό τίμημα για την αργή πρόοδό της.

  Το χρονικό διάστημα που άντεξαν οι υπερασπιστές του Σεβεροντονέτσκ επιβράδυνε τις ρωσικές προσπάθειες αλλού και απορρόφησε τους πεπερασμένους πόρους της Μόσχας, λένε.

  "Οι δυνάμεις μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν και να πραγματοποιήσουν μια τακτική υποχώρηση επειδή ουσιαστικά δεν είχε μείνει τίποτα εκεί για να υπερασπιστεί", δήλωσε ο Oleksander Musiyenko, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο.

  "Δεν είχε μείνει καμία πόλη εκεί και, δεύτερον, δεν μπορούσαμε να τους επιτρέψουμε (τις ουκρανικές δυνάμεις) να περικυκλωθούν. Όλα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταφέρει να καταλάβουν το Σεβεροντόνετσκ μέσα σε μία ημέρα πριν από τρεις εβδομάδες", είπε.

  Ένας στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, επικαλούμενος τους νόμους της Ρωσίας περί λογοκρισίας σε καιρό πολέμου, συνέκρινε τις μάχες γύρω από το Σεβεροντονέτσκ με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει μόνο περίπου 100 μέτρα την ημέρα τον τελευταίο μήνα.

  Οι στόχοι της Ρωσίας σε αυτό το σημείο της σύγκρουσης ήταν λιγότερο η απόκτηση εδαφών, υπέδειξε, και περισσότερο η πρόκληση των μέγιστων δυνατών απωλειών.

  "Η στρατηγική της Ρωσίας είναι μια προσέγγιση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή να σπάσεις τους αντιπάλους σου. Θα μπορούσε να λειτουργήσει - υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ηθικό των Ουκρανών είναι πρόβλημα", δήλωσε ο αναλυτής.

  Εάν, όπως φαίνεται πιθανό, η Ρωσία συνεχίσει με την ίδια τακτική, η επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, η οποία λέει ότι μόλις παρέλαβε νέα αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που έχουν σχεδιαστεί για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το ρωσικό πυροβολικό, θα μπορούσε να είναι παρατεταμένη.

  Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στην εκστρατεία της για τον έλεγχο του Ντονμπάς, καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το ήμισυ της περιοχής του Ντονέτσκ, της άλλης περιοχής στην οποία στοχεύει, συμπεριλαμβανομένων των βαριά οχυρωμένων πόλεων Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, οι οποίες είναι και οι δύο μεγαλύτερες από το Σιβεροντόνετσκ.

  Η προσοχή της Ρωσίας είναι τώρα πιθανό να στραφεί γρήγορα στην πόλη Λισιτσάνσκ στην απέναντι όχθη του ποταμού, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ισχυρά οχυρωμένες θέσεις, το τελευταίο μεγάλο τμήμα της περιοχής του Λουχάνσκ που δεν ελέγχει.

  "Πρέπει να καταλάβουμε ότι (η Ρωσία) πιθανόν να προσπαθήσει να επιτεθεί στην πόλη από δύο ή τρεις πλευρές", δήλωσε ο Musiyenko.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ