Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 20:06

  Μπάιντεν για κατάργηση των αμβλώσεων: Θλιβερή μέρα - Σε κίνδυνο πλέον οι ζωές των γυναικών

  Μπάιντεν για κατάργηση των αμβλώσεων: Θλιβερή μέρα - Σε κίνδυνο πλέον οι ζωές των γυναικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:50

  Μια "θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και τη χώρα" χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε έκτακτο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς πολίτες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 που κατοχύρωνε συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

  Όπως ανέφερε μάλιστα πρόκειται για απόφαση που πηγαίνει τη χώρα 150 χρόνια πίσω, ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα "εξτρεμιστικής ιδεολογίας".

  "Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αφαίρεσε ρητά από τον αμερικανικό λαό συνταγματικό δικαίωμα που είχε προηγουμένως αναγνωρίσει. Δεν το περιόρισαν. Απλώς το αφαίρεσαν. Είναι κάτι που δεν έγινε ποτέ σε ένα δικαίωμα τόσο σημαντικό για τόσους πολλούς Αμερικανούς, αλλά το έκαναν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

  Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετά την εξάλειψη της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος, "η υγεία και οι ζωές των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο".

  Ο Μπάιντεν τόνισε ακόμα ότι έχει μελετήσει προσεκτικά τη συγκεκριμένη υπόθεση και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η απόφαση που ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα (Roe vs.Wade) "ήταν η σωστή απόφαση".

  Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση μετά από μισό αιώνα

  Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση ορόσημο "Roe vs. Wade", η οποία είχε αναγνωρίσει ως συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973.

  Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου σώματος έκριναν ότι η απόφαση Roe εναντίον Wade που επέτρεπε τις αμβλώσεις, ήταν λανθασμένη επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε δικαιώματα άμβλωσης.

  Προσχέδιο της απόφασης που συντάχθηκε από τον συντηρητικό δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, είχε διαρρεύσει τον Μάιο πυροδοτώντας πολιτική θύελλα. Η σημερινή απόφαση συντάχθηκε επίσης από τον Αλίτο ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει.

  "Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα σχετικό δικαίωμα δεν υπονοείται ότι προστατεύεται από καμία συνταγματική διάταξη", έγραψε ο Αλίτο στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

  Η απόφαση Roe εναντίον Wade αναγνώριζε ότι το δικαίωμα στην προσωπική ιδιωτική ζωή σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει τη δυνατότητα μιας γυναίκας να τερματίζει την εγκυμοσύνη της.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο σε απόφαση του 1992 (Casey) είχε επιβεβαιώσει το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευε νόμους που προκαλούν "αδικαιολόγητη επιβάρυνση" στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες.

  "Το Roe ήταν βαθύτατα εσφαλμένο από την αρχή. Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αντί να διευθετούν πανεθνικά το ζήτημα των αμβλώσεων, οι αποφάσεις Roe και Casey πυροδότησαν αντιδικίες για το θέμα και βάθυναν το διχασμό", προσθέτει στη σημερινή απόφαση ο Αλίτο.

  Η αφαίρεση της άμβλωσης από τα συνταγματικά δικαιώματα αποκαθιστά την δυνατότητα των πολιτειών να ψηφίζουν νόμους που την απαγορεύουν. Είκοσι έξι πολιτείες θεωρείται είτε βέβαιο είτε πιθανό ότι θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

  Σημειώνεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ως υποψήφιος το 2016 να διορίσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα ανατρέψουν το Roe. Τελικά στα τέσσερα χρόνια της θητείας του κατάφερε να διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές (το ένα τρίτο του συνόλου) χτίζοντας μια συντηρητική πλειοψηφία 6 έναντι 3.

  Και οι τρεις διορισμένοι από τον Τραμπ δικαστές (Νιλ Γκόρσος, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ) υπερψήφισαν τη σημερινή απόφαση που ανατρέπει τη συνταγματικότητα του δικαιώματος στην άμβλωση.

  "Είναι θέλημα Θεού" λέει ο Τραμπ

  Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: "Είναι θέλημα Θεού"

  Η απόφαση "ακολουθεί το Σύνταγμα" και "επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει", πρόσθεσε.

  Πολιτείες ξεκίνησαν ήδη να ανακοινώνουν ότι απαγορεύουν τις αμβλώσεις

  Πολλές αμερικανικές Πολιτείες άρχισαν ήδη να ανακοινώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο.

  Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η "πρώτη" που απαγορεύει τις αμβλώσεις. "Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.

  Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή των βόρειων ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του, όπως και έγινε.

  Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. 

  Παγκόσμια κατακραυγή

  Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς ηγέτες με πολλούς ηγέτες να εκφράζουν το σοκ τους.

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε "μεγάλη οπισθοδρόμηση" την απόφαση. "Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει", τόνισε ο Τζόνσον.

  "Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ", ανέφερε από την πλευρά του Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του.

  Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε "φρικιαστική" την απόφαση, εκφράζοντας την συμπόνοια του στις γυναίκες που "χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση".

  "Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση", έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

  "Σάστισμα: η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί", έγραψε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά σε ανάρτηση στο Twitter.

  "Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της", είπε.

  Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση "είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων", δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  "Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές", ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

  Πολιτείες δεσμεύονται να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέριλ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

  "Η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα", ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του.

  "Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα".

  Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

  "Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας", τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

  Διαβάστε ακόμα:

  * ΗΠΑ: Εταιρείες ανακοινώνουν ότι θα στηρίξουν τους υπαλλήλους τους απέναντι στην απόφαση για τις αμβλώσεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ