Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 17:25

  ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση μετά από μισό αιώνα

  ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε το δικαίωμα στην αμβλώση μετά από μισό αιώνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:50

  Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε σήμερα Παρασκευή την απόφαση ορόσημο "Roe vs. Wade", η οποία είχε αναγνωρίσει ως συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973.

  Η αμφιλεγόμενη αλλά αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου δίνει πλέον στις πολιτείες των ΗΠΑ την εξουσία να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους για τις αμβλώσεις, χωρίς το φόβο να κριθούν αντισυνταγματικές βάσει της απόφασης Roe, η οποία για σχεδόν μισό αιώνα επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

  Σχεδόν οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν σοβαρά τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Άλλες πολιτείες σκοπεύουν να διατηρήσουν πιο φιλελεύθερους κανόνες για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

  Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου σώματος έκριναν ότι η απόφαση Roe εναντίον Wade που επέτρεπε τις αμβλώσεις, ήταν λανθασμένη επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε δικαιώματα άμβλωσης.

  Προσχέδιο της απόφασης που συντάχθηκε από τον συντηρητικό δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, είχε διαρρεύσει τον Μάιο πυροδοτώντας πολιτική θύελλα. Η σημερινή απόφαση συντάχθηκε επίσης από τον Αλίτο ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει.

  "Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα σχετικό δικαίωμα δεν υπονοείται ότι προστατεύεται από καμία συνταγματική διάταξη", έγραψε ο Αλίτο στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

  Η απόφαση Roe εναντίον Wade αναγνώριζε ότι το δικαίωμα στην προσωπική ιδιωτική ζωή σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει τη δυνατότητα μιας γυναίκας να τερματίζει την εγκυμοσύνη της.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο σε απόφαση του 1992 (Casey) είχε επιβεβαιώσει το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευε νόμους που προκαλούν "αδικαιολόγητη επιβάρυνση" στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες.

  "Το Roe ήταν βαθύτατα εσφαλμένο από την αρχή. Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αντί να διευθετούν πανεθνικά το ζήτημα των αμβλώσεων, οι αποφάσεις Roe και Casey πυροδότησαν αντιδικίες για το θέμα και βάθυναν το διχασμό", προσθέτει στη σημερινή απόφαση ο Αλίτο.

  Η αφαίρεση της άμβλωσης από τα συνταγματικά δικαιώματα αποκαθιστά την δυνατότητα των πολιτειών να ψηφίζουν νόμους που την απαγορεύουν. Είκοσι έξι πολιτείες θεωρείται είτε βέβαιο είτε πιθανό ότι θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις

  Ακόμα παραπάνω, 13 πολιτείες έχουν συντάξει ήδη τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που έχουν  σχεδιαστεί για την απαγόρευση των αμβλώσεων, στη βάση της ανατροπής του Roe vs Wade.

  Πριν την απόφαση Roe πολλές πολιτείες απαγόρευαν τις αμβλώσεις, αφήνοντας τις γυναίκες που ήθελαν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη με ελάχιστες επιλογές.

  Ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης, οι γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ αναμένεται πως θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες όπου η διαδικασία θα παραμείνει νόμιμη και διαθέσιμη, να αγοράζουν χάπια για την άμβλωση από το διαδίκτυο ή να κάνουν μια ενδεχομένως επικίνδυνη παράνομη επέμβαση.

  Σημειώνεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ως υποψήφιος το 2016 να διορίσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα ανατρέψουν το Roe. Τελικά στα τέσσερα χρόνια της θητείας του κατάφερε να διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές (το ένα τρίτο του συνόλου) χτίζοντας μια συντηρητική πλειοψηφία 6 έναντι 3.

  Και οι τρεις διορισμένοι από τον Τραμπ δικαστές (Νιλ Γκόρσος, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ) υπερψήφισαν τη σημερινή απόφαση που ανατρέπει τη συνταγματικότητα του δικαιώματος στην άμβλωση.

  Πολιτείες ανακοινώνουν ήδη ότι απαγορεύουν τις αμβλώσεις

  Πολλές αμερικανικές Πολιτείες άρχισαν ήδη να ανακοινώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο.

  Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αυτή η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η "πρώτη" που απαγορεύει τις αμβλώσεις. "Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.

  Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

  Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι "από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου" ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

  Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. "Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν", ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ.

  Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. "Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε", πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

  Πολιτείες δεσμεύονται να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέριλ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

  "Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα", ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. "Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα".

  Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

  "Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας", τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

  Η Alaska Airlines θα πληρώνει τα έξοδα των υπαλλήλων της για να ταξιδεύσουν σε άλλη πολιτεία

  Η εταιρεία Alaska Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, θα συνεχίσει να καλύπτει τα ταξιδιωτικά έξοδα των υπαλλήλων της ώστε να υποβάλλονται σε "ορισμένες ιατρικές διαδικασίες και θεραπείες" που δεν θα είναι διαθέσιμες στις περιοχές όπου διαμένουν.

  Ολοένα και περισσότερες εταιρίες πληρώνουν τα έξοδα των υπαλλήλων τους που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, εάν η Πολιτεία όπου διαμένουν τις απαγορεύει. Η Alaska Airlines το έκανε ήδη και ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι "η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου" δεν θα οδηγήσει στην κατάργηση αυτής της πρακτικής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ