Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 14:05

  Μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Πορτογαλία

  Πορτογαλια σημαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο από το 6% πριν από ένα χρόνο, χάρη στην ισχυρή οικονομική επέκταση στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

  Το ΑΕΠ αυξήθηκε 11,9% σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη του βασικού κλάδου του τουρισμού.

  Το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο δήλωσε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου αυτό το έτος, τα έσοδα αυξήθηκαν 11,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν 1,4%.

  "Η θετική εξέλιξη για τα φορολογικά έσοδα (20,1%) και τις κοινωνικές εισφορές (8,2%), υποδηλώνει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγουμένου έτους, που χαρακτηρίστηκε από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας", ανέφερε η ΙΝΕ.

  Η κυβέρνηση προβλέπει φέτος μείωση του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ αυτό το έτος από το 2,8% του προηγουμένου έτους, ενώ προβλέπει ανάπτυξη 4,9% παρά την επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία.

  Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αυτό το έτος στο 6,3% από το 4,9% που προβλεπόταν τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού, αν και τόνισε πως οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι βαρίδι, μετά από μια δυναμική έναρξη του έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ