Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 13:53

  Φυσικό αέριο: Οι πιέσεις Πούτιν και οι ανησυχίες της Ευρώπης για ολικό κλείσιμο της στρόφιγγας

  185647639
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ευρωπαίοι είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με την Ιταλία να ζητά νέα συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα.

  Η Gazprom έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που ώθησε τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία να ανακοινώσουν ότι θα μπορούσαν να στραφούν και πάλι στον άνθρακα.

  Αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρώπη -η οποία λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της μέσω ρωσικών αγωγών- προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ως απάντηση στην επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

  "Η Ρωσία μειώνει σταδιακά την προμήθεια φυσικού αερίου - σε ορισμένες χώρες κατά σχεδόν 100%, σε άλλες, κόβοντας 10, 15%", δήλωσε σήμερα στο CNBC ο Josep Borrel, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ.

  "Δεν νομίζω ότι θα κόψουν το φυσικό αέριο από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το φυσικό αέριο δεν αποτελεί στρατηγικό όπλο. Αλλά ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στην Ευρώπη".

  Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel δήλωσε στο CNBC: "Έχω πλήρη επίγνωση ότι μπορούν να το κάνουν. Μπορούν. Είναι δική τους επιλογή. Μπορούν να κλείσουν ή να ανοίξουν".

  Τόνισε τη σημασία του να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την προσέγγισή τους στο θέμα. "Στη Μόσχα ένα άτομο μπορεί να αποφασίσει μόνο του να κόψει την ενέργεια προς την Ευρώπη".

  Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική.

  "Είχαμε (ανησυχίες) από την πρώτη ημέρα. Εν τέλει, ορισμένες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από άλλες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όχι μόνο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, πρέπει να βρούμε λύσεις γι' αυτό", δήλωσε η ίδια.

  Η Ιταλία, εν τω μεταξύ, ζήτησε συνάντηση σε επίπεδο ΕΕ τον επόμενο μήνα για να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για την ενεργειακή και οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της ΕΕ που δεν θέλησαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

  Ανησυχίες για νέα ύφεση

  Οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Οι αναλυτές της Berenberg δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι τελευταίες περικοπές στο φυσικό αέριο σήμαιναν ότι η νέα βασική τους υπόθεση για την Ευρώπη ήταν η ύφεση.

  "Χτυπημένη σκληρότερα από τις ΗΠΑ από το σοκ των ενεργειακών τιμών, προβλέπουμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα εισέλθει σε ύφεση πριν από τις ΗΠΑ", ανέφεραν οι αναλυτές της Berenberg σε σημείωμά τους την Τρίτη.

  Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να μιλήσουν για το ενδεχόμενο ύφεσης ή νέας οικονομικής κρίσης, αλλά έχουν αναγνωρίσει ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι περίπλοκος.

  Μιλώντας σήμερα στο CNBC, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι έτοιμη για νέα συνάντηση ηγετών της ΕΕ τον επόμενο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι το μπλοκ μπορεί να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων.

  "Βρισκόμαστε σίγουρα σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση με τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε η ίδια.

  Με αυτήν την άποψη συμφωνεί και η Ρομπέρτα Μετσόλα. "Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και ανησυχούμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν, ας πούμε, δαπανηρό και δύσκολο χειμώνα από ενεργειακή άποψη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ