Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 10:33

  Βρετανία: Επιδεινώθηκε ξανά η καταναλωτική εμπιστοσύνη

  Βρετανία: Επιδεινώθηκε ξανά η καταναλωτική εμπιστοσύνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εμπιστοσύνη μεταξύ των βρετανικών νοικοκυριών επιδεινώθηκε ξανά τον Ιούνιο, καταγράφοντας χαμηλό-ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και προσθέτοντας στις ανησυχίες για υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

  Το βαρόμετρο καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK μειώθηκε στις -41 μονάδες τον Ιούνιο από τις -40 μονάδες τον Μάιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 που ξεκίνησε η έρευνα, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για μικρή άνοδο στις -38 μονάδες.

  Ο δείκτης υποχωρεί συνεχώς για επτά συνεχόμενους μήνες εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, οδηγώντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε επίπεδα που στο παρελθόν ήταν ορατά σε περιόδους οικονομικών υφέσεων.

  "Η καταναλωτική διάθεση είναι αυτή τη στιγμή πιο δυσοίωνη από ό,τι στα πρώτα στάδια της πανδημίας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016, ακόμη και μετά το σοκ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, και τώρα γίνεται λόγος για επικείμενη ύφεση", τόνισε ο διευθυντής στρατηγικής πελατών της GfK, Joe Staton.

  Τέσσερις από τους πέντε δείκτες που απαρτίζουν τον δείκτη εμπιστοσύνης, μειώθηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των καταναλωτών για τα προσωπικά τους οικονομικά.

  "Με τις τιμές να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι οι μισθοί, και την προοπτική των απεργιών και της ανόδου του πληθωρισμού να δημιουργούν ένα καλοκαίρι δυσφορίας, πολλοί θα είναι έκπληκτοι που ο δείκτης δεν έχει υποχωρήσει περαιτέρω", πρόσθεσε ο taton.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ