Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2022 20:47

  Πάουελ: Μάχη "χωρίς επιφυλάξεις" απέναντι στον πληθωρισμό

  Πάουελ: Μάχη «χωρίς επιφυλάξεις» απέναντι στον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ενώπιον των γερουσιαστών των ΗΠΑ τη δέσμευση της τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, "χωρίς επιφυλάξεις" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υιοθετώντας ακόμα πιο επιθετικό τόνο, στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο.

  "Έχουμε μια αγορά εργασίας που είναι κάπως μη βιώσιμη και βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό", είπε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Πέμπτη.

  "Πρέπει πραγματικά να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών, να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%, γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να έχει διάρκεια η περίοδος μέγιστης απασχόλησης", υπογράμμισε.

  Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η Fed εξακολουθεί να ελπίζει πως θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό είναι πλέον δύσκολο.

  "Αυτό έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου", είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πάντως ότι στην Fed "δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη".

  Υποστήριξε ακόμα ότι είναι εφικτό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς αυτό να επιφέρει πλήγμα στην αγορά εργασίας και ότι ο στόχος της τράπεζας είναι περιοριστεί η ζήτηση και όχι να προκαλέσει ανεργία.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Τζ. Πάουελ αναγνώρισε ότι "υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανεργία", επισημαίνοντας όμως "από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο" όπου βρίσκεται.

  Όπως ανέφερε, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed "έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν την ανάπτυξη σε πιο βιώσιμο επίπεδο και να δώσουν στην πλευρά της προσφοράς την ευκαιρία να καλύψει τη διαφορά της από τη ζήτηση".

  H Fed υποτίμησε τον πληθωρισμό

  Ο κ. Πάουελ παραδέχτηκε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έκανε σωστή εκτίμηση για τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού.

  Ειδικότερα, η Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια Αν Βάγκνερ είπε στον Πάουελ ότι πιστεύει ότι η Fed "υποτίμησε τον πραγματικό πληθωρισμό".

  "Τον υποτιμήσαμε. Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, σαφώς και το κάναμε", απάντησε ο πρόεδρος της Fed, επισημαίνοντας προηγούμενα σχόλια που είχε κάνει αναγνωρίζοντας ότι θα ήταν σκόπιμο η Fed να είχε κινηθεί πιο γρήγορα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

  Ο Τζ. Πάουελ υποστήριξε πάντως ότι ήταν ένα ζήτημα κρίσεως, αναφορικά με την εκτίμηση που έπρεπε να κάνουν οι αξιωματούχοι της τράπεζας για το πότε θα υποχωρούσαν τα προβλήματα στην πλευρά της προσφοράς που συνδέονταν με την πανδημία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ