Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2022 20:31

  ΗΠΑ: Κυβέρνηση και εταιρείες διύλισης δεν μπορούν να βρουν κοινό δρόμο για τη μείωση των τιμών καυσίμων

  ΗΠΑ πετρελαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι μεγαλύτεροι διυλιστές πετρελαίου στις ΗΠΑ και η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ εξήλθαν από μια έκτακτη συνάντηση σχετικά με τον τρόπο μείωσης των τιμών των καυσίμων χωρίς συγκεκριμένες λύσεις αλλά με την υπόσχεση να συνεχίσουν να συζητούν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, μετέδωσε το Reuters.

  Οι δύο πλευρές εισήλθαν στη συνάντηση με την υπόσχεση να συνεργαστούν, αλλά εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τις λύσεις. Η συζήτηση έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει τους διευθύνοντες συμβούλους της για την αποκόμιση τεράστιων κερδών από μια κρίση εφοδιασμού καυσίμων που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Η Γκράνχολμ, εχοντας έναν πιο διαλλακτικό τόνο, εξέφρασε ενδιαφέρον για την πρόταση ενός διυλιστή να παραιτηθεί από τις καλοκαιρινές επιβαρύνσεις στην τιμή της βενζίνης για την καταπολέμιση της αιθαλομίχλης αλλά καθιστούν το καύσιμο πιο ακριβό, δήλωσε μια πηγή, ενώ υποβάθμισε επίσης μια πρόταση για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εξαγωγών καυσίμων ως βιώσιμη βραχυπρόθεσμη επιλογή.

  Η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 4,955 δολάρια ανά γαλόνι την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινήτων, 37 σεντς περισσότερο από ό,τι πριν από ένα μήνα και 1,89 δολάρια περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

  Τα διυλιστήρια μείωσαν την παραγωγική τους δυνατότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών της κρίσης COVID-19, αλλά η ζήτηση μετά την πανδημία και η παγκόσμια κρίση καυσίμων μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τα δυτικά κράτη στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο.

  Η Exxon Mobil, η Chevron και άλλοι γίγαντες διύλισης ανακοινωσαν μεγάλη αύξηση στα κέρδη στο τέλος του 2021 και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ έχουν κάνει πλουσιότερους και τους μετόχους τους μέσω επαναγορών και διανομής μερισμάτων.

  Ο Λευκός Οίκος έχει βάλει στο στόχαστρο την απόφαση της βιομηχανίας διύλισης να μειώσει κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως παραγωγικής ικανότητας από το 2020, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να επανεκκινήσουν εργοστάσια ή μονάδες και να βοηθήσουν στην κάλυψη του κενού προσφοράς που ανεβάζει τις τιμές.

  Τα διυλιστήρια έχουν "πατριωτικό" καθήκον να βοηθήσουν με την προσφορά, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

  Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη της Exxon Mobil, της Chevron, της Marathon και της Phillips 66.

  "Νομίζω ότι πρόκειται περισσότερο για πολιτική φανφάρα παρά για πολιτική και ουσία", δήλωσε ο John Hess, διευθύνων σύμβουλος της πετρελαιοπαραγωγού Hess Corp σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη. Η Hess, η οποία δεν λειτουργεί διυλιστήρια, δεν είχε προσκληθεί στη συνάντηση.

  Οι διυλιστές λένε ότι η επένδυση στην επαναλειτουργία των εργοστασίων ενέχει σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενη να απομακρύνει τη χώρα από τα ορυκτά καύσιμα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

  Μια ομάδα 25 ομάδων της βιομηχανίας γεωτρήσεων και αγωγών, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και της Ανεξάρτητης Ένωσης Πετρελαίου της Αμερικής, έστειλε επιστολή στον Μπάιντεν την Πέμπτη, προτρέποντάς τον να επισκεφθεί τις τεράστιες πηγές ενέργειας της Αμερικής πριν από το ταξίδι του Ιουλίου στη Σαουδική Αραβία, όπου ο πρόεδρος αναμένεται να ενθαρρύνει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα να αυξήσει την παραγωγή.

  "Ενεργειακές λύσεις αμερικανικής κατασκευής βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και σας παροτρύνουμε να επανεξετάσετε τις τεράστιες δυνατότητες των αμερικανικών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου -που ζηλεύει ο κόσμος- προς όφελος των αμερικανικών οικογενειών, της αμερικανικής οικονομίας και της εθνικής μας ασφάλειας", έγραψε η ομάδα.

  Η βιομηχανία πήγε στη συνάντηση επιδιώκοντας να πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην απαγορεύσει τις εξαγωγές καυσίμων των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου. Υποστηρίζουν ότι μια απαγόρευση θα πλήξει τους συμμάχους που εξαρτώνται από τις εξαγωγές και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να κλείσουν την παραγωγική τους ικανότητα λόγω της απώλειας των αγορών.

  Ο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη το Κογκρέσο να περάσει μια τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου επί του φυσικού αερίου, αλλά αυτό συνάντησε την αντίθεση των νομοθέτων του κόμματός του, οι οποίοι λένε ότι μπορεί να προσφέρει μικρή ανακούφιση, ενώ θα ανοίξει μια τρύπα στον προϋπολογισμό του Highway Trust Fund που χρηματοδοτείται από τον φόρο επί του φυσικού αερίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ