Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2022 12:58

  Πληρώνει με ρούβλια τις λήξεις ομολόγων η Ρωσία με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για στάση πληρωμών σε λίγες ημέρες

  Πληρώνει με ρούβλια τις λήξεις ομολόγων η Ρωσία με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για στάση πληρωμών σε λίγες ημέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:40

  Η Ρωσία πλήρωσε το κουπόνι της τελευταίας σειράς ομολόγων σε ρούβλια, επικαλούμενη νέους κανόνες που της επιτρέπουν να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος σε τοπικό νόμισμα, με λίγες μόνο ημέρες να απομένουν μέχρι να περιέλθει πιθανώς στην πρώτη της στάση πληρωμών σε ξένο χρέος, εδώ και έναν αιώνα.

  Το υπουργείο Οικονομικών μεταβίβασε το ποσό των 12,51 δισ. ρουβλίων ή 235 εκατ. δολαρίων σε τόκους για τίτλους που λήγουν το 2027 και το 2047, στο εθνικό αποθετήριο διακανονισμού της Ρωσίας (NSD), σύμφωνα με ανακοίνωση μέσω email.

  Με βάση τη νομοθεσία που εγκρίθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο Πούτιν, η Ρωσία θεωρεί εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις της σε ξένα ομόλογα μόλις μεταφέρει ρούβλια στον τοπικό φορέα πληρωμής, σε αυτή την περίπτωση στο NSD.

  Ωστόσο, κανένα από τα ομόλογα δεν έχει όρους που επιτρέπουν τον διακανονισμό σε αυτό το νόμισμα.

  Τα κεφάλαια θα κρατηθούν σε ειδικούς λογαριασμούς στο καταθετήριο μέχρι οι επενδυτές να αποδείξουν την κυριότητα των ομολόγων τους, μετά την οποία μπορούν να ζητήσουν άδεια μετατροπής και επαναπατρισμού κεφαλαίων.

  Οι επενδυτές που θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα διαδρομή, πρέπει να υποβάλουν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους και να παραιτηθούν από μελλοντικές αντιρρήσεις στη διαδικασία.

  Δεν είναι σαφές εάν ο τελευταίος αυτός ελιγμός, ο οποίος στοχεύει να μειώσει το ρίσκο των κυρώσεων, αποφεύγοντας τα συστήματα διακανονισμού στο εξωτερικό, θα χρησιμοποιηθεί από ξένους επενδυτές.

  Και ενώ εκκρεμεί μια επιπλέον πληρωμή 159 εκατ. δολαρίων για τις 24 Ιουνίου, για έναν τίτλο που λήγει το 2028, πιο πιεστική είναι μια προθεσμία την Κυριακή το βράδυ για προηγούμενες πληρωμές που δεν έγιναν, από τα τέλη Μαΐου.

  Αυτά τα κεφάλαια, περίπου 100 εκατ. δολάρια από κουπόνια ομολόγων, έχουν κολλήσει εξαιτίας διεθνών κυρώσεων, και η περίοδος χάριτος για να βρεθεί λύση, λήγει στο τέλος της ημέρας της 26ης Ιουνίου.

  Σε αυτό το σημείο, η Ρωσία θα τελεί ουσιαστικά σε κατάσταση χρεοκοπίας, εκτός και αν πραγματοποιήσει πληρωμές σε αρκετούς κατόχους ομολόγων, με κάποιον τρόπο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ