Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουν-2022 14:15

  ΕΚΤ: Απέχουμε πολύ από το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού

  Το παρασκήνιο πίσω από τη συζήτηση για τη «διαγραφή» δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ειδικοί της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να βιώσει μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού, παρόμοια με της δεκαετίας του 1970, που να χαρακτηρίζεται από μεγάλη άνοδο των τιμών εν μέσω μικρής αύξησης της παραγωγής ή και συρρίκνωσής της.

  Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αναλυτές σε έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα, παρόλο που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν και έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για τις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται πως θα εξακολουθήσει να ενισχύεται το 2023 και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνό του.

  "Οι τρέχουσες προβλέψεις των ειδικών απέχουν πολύ από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού" αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας όμως ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, κάτι που ανοίγει το εύρος εκτιμώμενων αποτελεσμάτων.

  Οι αναλυτές της ΕΚΤ αναφέρουν ακόμα ότι οι διαφορές μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και της δεκαετίας του 1970 "καθιστούν λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί στασιμοπληθωρισμός στην τρέχουσα φάση".

  Συγκεκριμένα, σε σχέση με τότε η εξάρτηση από το πετρέλαιο έχει περιοριστεί, οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο οργανωμένοι σε συνδικαλιστικά σωματεία και η οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται αφότου επανεκκίνησε η δραστηριότητα που είχαν διακοπεί λόγω πανδημίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ