Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουν-2022 13:08

  Ελβετία: Αγόρασε ρωσικό χρυσό για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία

  Χρυσος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελβετία εισήγαγε χρυσό από τη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που μπορεί να σημαίνει ότι η στάση της βιομηχανίας απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα της χώρας μπορεί να μαλακώνει.

  Περισσότεροι από 3 τόνοι χρυσού μεταφέρθηκαν στην Ελβετία από τη Ρωσία τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής διοίκησης ομοσπονδιακών τελωνείων.

  Πρόκειται για την πρώτη αποστολή χρυσού μεταξύ των δύο χωρών, από τον Φεβρουάριο.

  Οι αποστολές αντιστοιχούν στο 2% περίπου των εισαγωγών χρυσού στον βασιμό κόμβο διύλισης τον προηγούμενο μήνα.

  Μπορεί επίσης να σηματοδοτεί μια αλλαγή στο πώς αντιμετωπίζεται ο ρωσικός χρυσός, που έγινε ταμπού μετά την εισβολή.

  Τα περισσότερα διυλιστήρια έλαβαν μια απόφαση να μη δεχθούν νέο χρυσό από τη Ρωσία, αφότου η Ένωση Αγοράς Χρυσού του Λονδίνου αφαίρεσε τις εταιρείες της χώρας από τη λίστα με τις διαπιστευμένες.

  Αν και αυτό θεωρήθηκε ως μια de facto απαγόρευση του νέου ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, οι κανόνες δεν απαγορεύουν την επεξεργασία του ρωσικού μετάλλου από άλλα διυλιστήρια.

  Η Ελβετία φιλοξενεί τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια χρυσού, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά τα δύο τρίτα του χρυσού παγκοσμίως.

  Σχεδόν όλος ο χρυσός καταχωρίστηκε στα τελωνεία ως προς διύλιση ή άλλη επεξεργασία, υποδεικνύοντας ότι τον πήρε ένα από τα διυλιστήρια της χώρας.

  Τα τέσσερα μεγαλύτερα δήλωσαν πως δεν ήταν αυτοί οι αποδέκτες.

  Τον Μάρτιο, τουλάχιστον δύο μεγάλα διυλιστήρια χρυσού αρνήθηκαν να ξανατήξουν τις ρωσικές ράβδους χρυσού, αν και οι κανόνες της αγοράς τους επέτρεπαν να το κάνουν.

  Άλλα διυλιστήρια, όπως το Argor-Heraeus, δήλωσε ότι θα αποδεχόταν προϊόντα διυλισμένα στη Ρωσία πριν από το 2022, όσο υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι δεν θα ωφελούνταν οικονομικά Ρώσος ιδιώτης ή εταιρεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ