Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουν-2022 22:35

  Bullard: Η Fed κατάφερε την "ομαλή προσγείωση" της οικονομίας το 1994

  Bullard: Η Fed κατάφερε την "ομαλή προσγείωση" της οικονομίας το 1994
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική Federal Reserve μπορεί να αυξήσει με ταχύτητα τα επιτόκια της αυτό το έτος και ταυτόχρονα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια "εντυπωσιακή" οικονομία τα επόμενα χρόνια αν καταφέρει να επαναλάβει την επιτυχία του κύκλου σύσφιξης που πραγματοποίησε το 1994, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard όπως μεταδίδει το Reuters.

  "Η σύσφιξη της πολιτικής προκάλεσε κάποιες διαταραχές την περίοδο εκείνη", δήλωσε ο Bullard σε ομιλία του σήμερα στην Βαρκελώνη της Ισπανίας. "Ωστόσο, πάντα πίστευα ότι διαμόρφωσε τις συνθήκες για την εντυπωσιακή επίδοση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990... Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο και σήμερα". 

  Το 1994 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διπλασίασε το επιτόκιο της στο 6% πραγματοποιώντας συνολικά επτά αυξήσεις των επιτοκίων, με τη μία να είναι κατά 75 μονάδες βάσης και άλλες δύο να είναι κατά 50 μονάδες βάσης. Η Fed πέτυχε την ομαλή προσγείωση της οικονομίας – αποφεύγοντας την ύφεση – και ακολούθησε μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης με μεγάλη υποχώρηση της ανεργίας. 

  Ο Bullard δήλωσε ότι η Fed έχει πάντως δρόμο ακόμα για να μειώσει τον πληθωρισμό. "Έχουμε κινηθεί γρήγορα, αλλά ξεκινήσαμε από ένα χαμηλό επίπεδο και από ιδιαίτερα διευκολυντικές συνθήκες στη νομισματική πολιτική", εξήγησε. 
   

  Διαβάστε ακόμη:
  Waller (Fed): Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και τον Ιούλιο
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ