Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουν-2022 21:05

  Villeroy (ΕΚΤ): Οι νέες παρεμβάσεις μας στην αγορά θα πρέπει να είναι "αποστειρωμένες"

  Villeroy: Εάν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει η ΕΚΤ μπορεί να προσαρμόσει γρηγορότερα τη νομισματική πολιτική της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης έδωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, όπως μεταδίδει το Reuters. 

  Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, σε έκτακτη συνεδρίαση της την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου καταπολέμησης του κατακερματισμού το οποίο θα εξεταστεί στη συνέχεια από το Διοικητικό Συμβούλιο.

  Ο Villeroy, μιλώντας σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, δήλωσε ότι η συνεδρίαση εκείνη ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει σταθερές τιμές, αλλά και την προστασία του ευρώ. 

  "Αυτό [το πρόγραμμα] θα πρέπει να είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όσο είναι αναγκαίο, ώστε να ξεκαθαρίσουμε ότι η δέσμευση μας να προστατεύσουμε το ευρώ δεν έχει όρια", ανέφερε. 

  "Όσο πιο αξιόπιστο είναι το εργαλείο αυτό, τόσο το λιγότερο ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη. Έτσι λειτουργεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο", πρόσθεσε. 

  Ο Villeroy σημείωσε ότι ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η επανεμφάνιση κινδύνων κατακερματισμού είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες του ευρώ. 

  Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε παράλληλα ότι το πρόγραμμα θα διέπεται από κανόνες, ωστόσο η ΕΚΤ θα έχει την ευελιξία να ενεργεί κατά το δοκούν και οι παρεμβάσεις στην αγορά θα πρέπει να είναι "αποστειρωμένες", δηλαδή να γίνονται με τρόπο που δεν θα επηρεάζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. 

  Σημείωσε τέλος ότι τα ομόλογα που θα αγοράζονται δεν είναι απαραίτητο να διακρατηθούν έως τη λήξη τους, αλλά αντίθετα μέχρι να υποχωρήσουν οι αναταράξεις στις αγορές. "Με άλλα λόγια, θα μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά, αλλά επίσης και στην πώληση [των ομολόγων] μετά από κάποιο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ