Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουν-2022 12:48

  Kazaks (EKT): Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να καθορίζει τις αποδόσεις ομολόγων μιας χώρας

  Kazaks (EKT): Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να καθορίζει τις αποδόσεις ομολόγων μιας χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να στοχεύει συγκεκριμένα επίπεδα κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αλλά απλώς να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια της μετακυλίονται και στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, τόνισε το μέλος της Τράπεζας, Martins Kazaks.

  Σε συνέντευξη στο Reuters, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας επίσης υποστήριξε την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης αυτό το καλοκαίρι, αλλά είπε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται με τη σπέκουλα για περαιτέρω αυξήσεις μετά από αυτό.

  Το χρηματοδοτικό κόστος έχει αυξηθεί από τη στιγμή που η ΕΚΤ δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές αυτό το καλοκαίρι και θα σταματήσει να προσθέτει στο απόθεμα των ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο των προγραμμάτων της επταετίας για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

  Μέρες αργότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχέδια για ένα νέο εργαλείο παρέμβασης στην αγορά, αφού η διαφορά στις αποδόσεις των ομολόγων που εκδόθηκαν από την χρεωμένη Ιταλία και τη Γερμανία, διευρύνθηκαν σε επίπεδο που ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε πως είναι αδικαιολόγητα υψηλά.

  Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν πόσα μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει μια κυβέρνηση για να πουλήσει νέα ομόλογα.

  Ο Kazaks δήλωσε πως δεν είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να καθορίσει πόσα πληρώνει μια χώρα να δανειστεί ή να διορθώσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα.

  "Στην ΕΚΤ, δεν στοχεύουμε σε συγκεκριμένα επίπεδα spread. Αλλά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη σωστή μετάβαση", ανέφερε μιλώντας στο Reuters.

  Η ΕΚΤ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με το νέο εργαλείο, το οποίο είναι πιθανό να περιλαμβάνει νέες αγορές ομολόγων.

  Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οποιαδήποτε αγορά ομολόγων θα πρέπει να συνοδεύεται από χαλαρούς όρους, όπως το να συμμορφώνονται (οι χώρες αποδέκτες) με τις συστάσεις της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ