Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουν-2022 12:09

  Ευρωζώνη: Στο ρεκόρ του 8,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο, στο 10,5% στην Ελλάδα

  Ευρωζώνη: Στο ρεκόρ του 8,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο, στο 10,5% στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο υψηλό-ρεκόρ του 8,1% διαμορφώθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αντίστοιχα με τις αρχικές εκτιμήσεις, τετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ, αναδεικνύοντας τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,5% τον Μάιο από το 9,1% του Απριλίου.

  Αρχικά λόγω των ελλείψεων στον εφοδιασμό μετά την πανδημία και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός έχει πλέον γίνει όλο και πιο ευρύς, επηρεάζοντας τα πάντα από τρόφιμα και υπηρεσίες, μέχρι καθημερινά αγαθά.

  Οι τιμές αυξήθηκαν 8,1% τον Μάιο από το 7,4% του Απριλίου, αντίστοιχα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαΐου, τόνισε η Eurostat.

  Αν και ο πληθωρισμός είναι τώρα τέσσερις φορές τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, οι φορείς χάραξης πολιτικής εμφανίζονται εξίσου ανήσυχοι για μια γρήγορη άνοδο των υποκείμενων τιμών, καθώς υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός τώρα ενσωματώνεται μέσω του "δεύτερου γύρου" των επιπτώσεων.

  Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%.

  Ενώ η αύξηση κατά 39% του ενεργειακού κόστους ήταν ο βασικός μοχλός ανόδου του πληθωρισμού, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ήταν υψηλότερες κατά 9% και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%. Οι τιμές των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί αποτελούν βασικό κόστος, αυξήθηκαν 3,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ