Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουν-2022 14:51

  Ebury: Πιο πιθανό σενάριο η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον επόμενο μήνα από τη Fed

  Μπόστιτς (Fed) : Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με τις προσδοκίες αναλυτών και μετά τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα που υποστήριζαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμαζόταν για μια πιο σκληρή δράση για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η Fed αύξησε χθες τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε ένα εύρος μεταξύ 1,50-1,75%, στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994, σημειώνουν αναλυτές της fintech εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

  Η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, σημειώνουν οι αναλυτές, αν και ένα μέλος της επιτροπής ψήφισε υπέρ μιας μικρότερης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. Στην ανακοίνωσή της, η τράπεζα επικαλέστηκε την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, την ανάκαμψη της συνολικής δραστηριότητας και τον αυξημένο πληθωρισμό, ο οποίος αντανακλά "τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές".

  Καθώς οι αγορές ανέμεναν την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, οι επενδυτές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις της Fed σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες, οι οποίες οι αναλυτές θεωρούν ότι ήταν αρκετά "hawkish".

  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι μια ακόμη κίνηση μεγέθους 75 μονάδων βάσης ήταν πιθανή στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούλιο. Ωστόσο, μετρίασε κάπως τις προσδοκίες λέγοντας ότι δεν αναμένει ότι τόσο μεγάλες κινήσεις θα είναι συνηθισμένες.

  Με την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, η Fed υπαναχώρησε από την προηγούμενη δήλωσή της ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση δεν ήταν κάτι που εξέταζε. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο ώθησαν σαφώς την FOMC να κινηθεί πιο επιθετικά  και να βγάλει μια πιο αποφασιστική ανακοίνωση, η οποία θεωρήθηκε ίσως απαραίτητη προκειμένου η Fed να πείσει τις αγορές για τη σοβαρότητά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

  Παρά την τρέχουσα αξιολόγηση της αγοράς, η οποία θεωρεί ως πιο πιθανή μια ακόμη κίνηση κατά 75 μ.β. τον Ιούλιο, οι αναλυτές της Ebury θεωρούν ότι μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα είναι το βασικό σενάριο, με μια κίνηση κατά 75 μ.β. πιθανή σε περίπτωση που η Fed αποτύχει και πάλι να δει μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα απογοητευτικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων της Τετάρτης (-0,3% σε μηνιαία βάση έναντι +0,2% που αναμενόταν), καθώς και η επιδείνωση των πρόσφατων στοιχείων για τη στέγαση (ιδίως των πωλήσεων νέων κατοικιών) μειώνει την πίεση για μια μεγαλύτερη αύξηση. Αυτό θα επέτρεπε τρεις ή ίσως και τέσσερις επιπλέον αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αυξηθεί το επιτόκιο περίπου σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της τράπεζας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ