Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουν-2022 13:12

  Τσαβούσογλου: Επίδειξη ισχύος στους Τουρκοκύπριους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Η επίσκεψη του Τούρκου υπ. Εξωτερικών αναζωπυρώνει τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων για τα προβλεπόμενα από το πρόσφατο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας με την Άγκυρα.

  Περισσότερο λάδι στην φωτιά, που άναψε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η δημοσιοποίηση των προνοιών του οικονομικού πρωτοκόλλου Άγκυρας-κατεχομένων, έριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο στην κατεχόμενη Κύπρο. Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να διασκεδάσει τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων για την πρόθεση της Άγκυρας να επιβάλει τη βούληση της στα εσωτερικά της κοινότητας, ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε τον δρόμο της επίδειξης ισχύος προς όλους όσους αντιδρούν στην διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τουρκικές οργανώσεις, αφήνοντας εκτός του προγράμματός του επαφές με τις οργανώσεις των Τουρκοκύπριων γιατρών, δικηγόρων, δασκάλων και δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα έστειλε σαφές μήνυμα προς τις εν λόγω οργανώσεις πως η Τουρκία "δεν θα επιτρέψει σε αυτούς που προσπαθούν να διαταράξουν την ενότητα", να το πετύχουν.

  Διαδηλώσεις για την "παράδοση στην Τουρκία"

  Το τελευταίο διάστημα επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναβρασμός, ο οποίος μεταφράστηκε σε πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο, για "ανακοπή της πολιτικής παράδοσης της κυβέρνησης των Τουρκοκυπρίων στην Άγκυρα. Τα περί παράδοσης σχετίζονται με τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας, οι οποίες εν πολλοίς μεταφέρουν τις πρακτικές διακυβέρνησης στην Τουρκία στα κατεχόμενα. Ενδεικτικά το πρωτόκολλο προνοεί τον περιορισμό στο δικαίωμα της συνάθροισης και διαδήλωσης αλλά και πρόνοιες που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στον Τύπο. Για την πρόνοια αυτή την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μελών των συντεχνιών των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων.

  Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αναχωρήσεις απόψε για την Τουρκία μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον "πρωθυπουργό" Ουνάλ Ουστέλ.

  Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ