Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουν-2022 12:17

  Βρετανία: Σχέδιο παράκαμψης όρων του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας προωθεί ο Τζόνσον

  25754220
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ένα σχέδιο που θα παρακάμπτει ορισμένους από τους κανόνες που περιλαμβάνει το πρωτόκολλο που διέπει το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, κίνηση που αναμένεται να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε εμπορικό πόλεμο.

  Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα τη Δευτέρα κάνοντας λόγο απλώς για "γραφειοκρατικές απλοποιήσεις".

  "Είναι σχετικά απλό να το κάνουμε αυτό, είναι μια γραφειοκρατική αλλαγή που χρειάζεται να γίνει. Ειλικρινά είναι ένα σχετικά ασήμαντο πακέτο ρυθμίσεων", δήλωσε ο Τζόνσον στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, αψηφώντας τους επικριτές που υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

  "Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε κάποιες γραφειοκρατικές απλοποιήσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας", πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

  Μάλιστα, ο Τζόνσον έσπευσε να καταδικάσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε συζήτηση για εμπορικό πόλεμο αντιποίνων, σημειώνοντας ότι θα είναι "μια σκληρή, πολύ σκληρή υπεραντίδραση".

  Το σχέδιο της Βρετανίας αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία είχε σήμερα επικοινωνία για το θέμα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς.

  "Μίλησα στον αντιπρόεδρο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Μάρος Σέφτσοβιτς για να συζητήσουμε τη νομοθεσία που ανακοινώνουμε σήμερα για τη διευθέτηση των προβλημάτων με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας", ανέφερε η Τρας σε ανάρτηση στο Twitter.

  "Προτιμούμε μια διαπραγματευθείσα λύση αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει το Πρωτόκολλο".

  Η Βρετανία απειλεί εδώ και μήνες να αλλάξει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μια συμφωνία για τη βρετανική επαρχία που επετεύχθη από την κυβέρνηση του Τζόνσον προκειμένου να εξασφαλιστεί το διαζύγιο από την ΕΕ και μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

  Ως μέρος της συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία παρέμεινε ουσιαστικά στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ για να διατηρήσει ανοιχτά σύνορα με την Ιρλανδία που είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, που ήταν το κλειδί για μια ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

  Αλλά αυτό έχει οδηγήσει σε τελωνειακούς ελέγχους σε εμπορεύματα που μετακινούνται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που οι φιλοβρετανικές κοινότητες στη Βόρεια Ιρλανδία λένε ότι διαβρώνει τη θέση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Δουβλίνο: Η μονομερής προσέγγιση του Ηνωμένου Βασίλειου δεν είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Ιρλανδίας

  Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι είπε σήμερα στη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας ότι τα σχέδια της να παρακαμφθούν τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα δημιουργήσουν μια νέα σειρά από αβεβαιότητες.

  "Ο υπουργός Κόβενι δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νομοθεσίας που θα παραβιάσει τις δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασίλειο με βάση το διεθνές δίκαιο πλήττει βαθιά τις σχέσεις σε αυτά τα νησιά και μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κόβενι σε ανακοίνωση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών.

  "Ο υπουργός Κόβενι δήλωσε ότι σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα κακή στιγμή στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Brexit... Η μονομερής προσέγγιση του Ηνωμένου Βασίλειου δεν είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Ιρλανδίας. Αντί να επιλύει προβλήματα, η νομοθεσία αυτή θα δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά από νέες αβεβαιότητες και ζημιά".


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ