Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Ιουν-2022 14:49

  Βρετανός υπουργός: Νόμιμες οι αλλαγές στο πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

  Βρετανός υπουργός: Νόμιμες οι αλλαγές στο πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νομοθεσία που θα επέτρεπε στη βρετανική κυβέρνηση να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας για το Brexit που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "νόμιμη", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μπράντον Λιούις.

  Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση της νομοθεσίας τη Δευτέρα, δήλωσε ο Λιούις σε συνέντευξή του στο Sky News, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Το νομοσχέδιο επρόκειτο να παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αλλαγές της τελευταίας στιγμής από ανώτερους υπουργούς, ανησυχίες ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και οι διαβουλεύσεις με βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit προκάλεσαν την καθυστέρηση.

  "Εμείς ως κυβέρνηση θα περιγράψουμε τη νομική μας θέση και θα είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το γιατί αυτό είναι νόμιμο", δήλωσε ο Λιούις, υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία. "Ο κόσμος θα δει ότι αυτό που υποσχόμαστε επιλύει τα βασικά ζητήματα του πρωτοκόλλου που δεν λειτουργούν".

  Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πιέζει εδώ και καιρό για αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μια συμφωνία που διατηρεί την περιοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ δημιουργεί τελωνειακά σύνορα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τις διακοπές του Κοινοβουλίου στα τέλη Ιουλίου.

  Ο Τζόνσον δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αφού επέζησε οριακά από μια ψηφοφορία δυσπιστίας εντός του κόμματός του. Εξακολουθεί να ταλανίζεται από το σκάνδαλο partygate, ενώ έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει παραβιάσει τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

  Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνουν μονομερείς αλλαγές στο πρωτόκολλο θα προκαλέσει την οργή της ΕΕ, η οποία πιθανότατα θα αντιδράσει ξεπαγώνοντας διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να επιβάλει εμπορικές ή οικονομικές κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο αλλαγής του πρωτοκόλλου έχει προκαλέσει την οργή των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και υψηλόβαθμων πολιτικών στις ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία.

  Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Βρετανίδα ομόλογός του, Λιζ Τρας, δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια να επιδιώξει συμβιβασμούς στη διαμάχη, λέγοντας στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent ότι φαίνεται να διεκδικεί τη θέση του Τζόνσον.

  Ο Κόβενι δήλωσε ακόμη στην εφημερίδα ότι η διαφωνία για το πρωτόκολλο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται "εντός του Συντηρητικού Κόμματος για τη δημιουργία υποστήριξης για πιθανή ηγεσία", διότι η Ιρλανδία "είναι η παράπλευρη απώλεια αυτού του πολιτικού παιχνιδιού".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ