Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Ιουν-2022 11:57

  Η Αλγερία δηλώνει ότι σέβεται όλες τις δεσμεύσεις φυσικού αερίου με την Ισπανία

  158671942
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Αλγερία δήλωσε ότι θα σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της για το φυσικό αέριο με την Ισπανία, λίγες ημέρες αφότου το πάγωμα μιας συνθήκης δύο δεκαετιών δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό του ευρωπαϊκού έθνους.

  Η βορειοαφρικανική χώρα κάλεσε επίσης τις ισπανικές εταιρείες να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

  Η Αλγερία δήλωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει το σύμφωνο ελευθερίας και συνεργασίας με την Ισπανία λόγω της στάσης της ευρωπαϊκής χώρας σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα, μια πρώην ισπανική αποικία στην Αφρική, επί της οποίας το Μαρόκο διεκδικεί κυριαρχία. Οι αλγερινές τράπεζες διατάχθηκαν στη συνέχεια να σταματήσουν τις πληρωμές μεταξύ της Αλγερίας και της Ισπανίας.

  Τα βήματα αυτά κλιμάκωσαν μια διπλωματική κρίση που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, όταν η Μαδρίτη ανέτρεψε τη μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας που ακολουθούσε και υποστήριξε το σχέδιο του Μαρόκου για περιορισμένη αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας, η οποία βρίσκεται ως επί το πλείστον υπό τον έλεγχο του Ραμπάτ από τότε που η Ισπανία εγκατέλειψε τη δεκαετία του 1970. 

  Αυτό βοήθησε να τερματιστεί η διαμάχη Ισπανίας-Μαρόκου, αλλά με τη σειρά του εξόργισε την Αλγερία, η οποία υποστηρίζει ένα κίνημα που επιδιώκει την ανεξαρτησία της αμφισβητούμενης περιοχής.

  Η Ισπανία εισάγει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από την Αλγερία και μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι ροές αυτές θα επηρεάζονταν.

  Η ισπανική Naturgy Energy Group SA δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι "business as usual" με τον όμιλο Sonatrach, την κρατική εταιρεία ενέργειας της Αλγερίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ