Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Ιουν-2022 09:58

  WSJ: Στα $59 δισ. οι απώλειες των δυτικών εταιρειών στη Ρωσία μετά τις αποχωρήσεις και την επιβολή κυρώσεων

  50622530
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι δυτικές εταιρείες έχουν συσσωρεύσει πάνω από 59 δισ. δολάρια σε απώλειες από τις ρωσικές δραστηριότητές τους, ενώ το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι κυρώσεις πλήττουν την οικονομία και οι πωλήσεις και οι διακοπές λειτουργίας συνεχίζονται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

  Σχεδόν 1.000 δυτικές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να εγκαταλείψουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ερευνητές του Γέιλ.

  Πολλοί επανεκτιμούν την αναφερόμενη αξία αυτών των ρωσικών επιχειρήσεων, καθώς η αποδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και η έλλειψη πρόθυμων αγοραστών καθιστούν τα άλλοτε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, άχρηστα.

  Οι εταιρείες που προχωρούν σε απομοιώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από τράπεζες και ζυθοποιίες μέχρι κατασκευαστές, λιανοπωλητές, εστιατόρια και ναυτιλιακές εταιρείες, ακόμη και έναν κατασκευαστή ανεμογεννητριών.

  Η McDonald's αναμένει να καταγράψει λογιστική επιβάρυνση ύψους 1,2 έως 1,4 δισ. δολαρίων αφού συμφώνησε να πουλήσει τα ρωσικά εστιατόριά της σε τοπικό κάτοχο άδειας, η Exxon Mobil χρεώθηκε με 3,4 δισ. δολάρια αφού σταμάτησε τις εργασίες σε ένα έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική Άπω Ανατολή, ενώ η ζυθοποιία Budweiser Anheuser-Busch είχε απώλειες 1,1 δισ. δολαρίων αφού αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό της σε ρωσική κοινοπραξία.

  Οι οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης δεν είναι σημαντικές για τις περισσότερες πολυεθνικές, εν μέρει λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους της ρωσικής οικονομίας. Λιγότερες από 50 εταιρείες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του απολογισμού των 59 δισ. δολαρίων.

  Ακόμη και για αυτές, οι ρωσικές απώλειες αποτελούν συνήθως ένα σχετικά μικρό μέρος των συνολικών εσόδων τους. Η McDonald's για παράδειγμα, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της στη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 3% των λειτουργικών εσόδων της πέρυσι.

  Ορισμένες εταιρείες διαγράφουν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη Ρωσία. Η ιρλανδική εταιρεία μίσθωσης αεροσκαφών AerCap Holdings είχε επιβάρυνση 2,7 δισ. δολαρίων, η οποία περιελάμβανε τη διαγραφή της αξίας περισσότερων από 100 αεροσκάφη που έχουν "κολλήσει" στη χώρα. Τα αεροσκάφη είχαν μισθωθεί σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Άλλες εταιρείες που πραγματοποιούν μισθώσεις δέχονται παρόμοια πλήγματα.

  Άλλες επιχειρήσεις υποθέτουν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα κέρδος από τις ρωσικές δραστηριότητές τους, ακόμη και πριν οριστικοποιήσουν τα σχέδια εξόδου. Η λογιστική επιβάρυνση ύψους 25,5 δισ. δολαρίων της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP για τις ρωσικές συμμετοχές της τον περασμένο μήνα περιελάμβανε τη διαγραφή μετοχών ύψους 13,5 δισ. δολαρίων της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft. Η εταιρεία δεν έχει δηλώσει πώς ή πότε σχεδιάζει να εκποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία.

  Ακόμη και ορισμένες εταιρείες που διατηρούν παρουσία στη Ρωσία προχωρούν στη διαγραφή περιουσιακών στοιχείων. Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας TotalEnergies είχε σε επιβάρυνση 4,1 δισ. δολαρίων όσον αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου, επικαλούμενος τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ