Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουν-2022 21:51

  Ρωσία: Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο - Στο 17,10%

  Ρωσία: Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο - Στο 17,10%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μικρή επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμό στη Ρωσία τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 17,10%, σε ετήσια βάση, από το 17,83% που είχε σκαρφαλώσει τον Απρίλιο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2002.

  Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε αισθητά, στο 0,12% από το 1,56% του Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

  Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί σε μηνιαία βάση στο 7,61%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 1999, σε συνέχεια της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

  Τα στοιχεία της Rosstat έδειξαν επίσης ότι σε εβδομαδιαία βάση οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν οριακή μείωση κατά 0,01% την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 17,02% την τελευταία εβδομάδα, από το 17,35% που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας. 

  "Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού, αν και προσωρινή, επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Raiffeisen Bank.

  Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να μειώσει το επιτόκιό της κατά 100 μονάδες βάση την Παρασκευή, στο 10%, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει προσιτό τον δανεισμό εν μέσω της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης και της σταθεροποίησης των τιμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ