Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουν-2022 15:12

  Πτώση 84% των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία τον Μάιο

  Σημαντική αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ φέτος προβλέπει η ACEA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά 84% υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία τον Μάιο, καθώς οι κυρώσεις και η διεθνής απομόνωση έφεραν σχεδόν σε αδιέξοδο έναν κλάδο που κάποτε αποτελούσε βιτρίνα για τις ξένες επενδύσεις.

  Λιγότερα από 25.000 οχήματα πουλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ένωση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 τουλάχιστον, και λιγότερο από το ένα δέκατο των μηνιαίων επιπέδων που παρατηρήθηκαν σε μήνες αιχμής στο παρελθόν.

  Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκάλεσε κύμα κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, καθώς και διακοπή του εφοδιασμού από ένα ευρύτερο φάσμα χωρών.

  Η απομόνωση έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τον κλάδο του αυτοκινήτου, με την έξοδο των διεθνών παραγωγών να επιδεινώνεται από τη μεγάλη εξάρτηση της βιομηχανίας από εισαγόμενα εξαρτήματα.

  "Μερικοί προμηθευτές ακόμη δεν έχουν εξαντλήσει όλα τους τα αποθέματα, οπότε αυτά πουλάνε. Αλλά τελειώνουν ταχύτατα", αναφέρει αναλυτής της Avtostat.

  Μόλις δύο από τα περισσότερα από 20 εργοστάσια αυτοκινήτου λειτουργούν τώρα, ένα τοπικό και ένα κινεζικό.

  Οι Ευρωπαίοι και οι περισσότεροι Ασιάτες παραγωγοί ανέστειλαν τις αποστολές αυτοκινήτων, ενώ ακόμη και εταιρείες από χώρες που δεν συμμετείχαν στις κυρώσεις, ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα logistics.

  Υπάρχει μια έρευνα σε εξέλιξη για εναλλακτικούς προμηθευτές –κυρίως Κινέζους, αλλά δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα ότι θα πετύχει.

  Η ρωσική κυβέρνηση έχει καταλάβει ορισμένα μεγάλα εργοστάσια από τις ξένες επιχειρήσεις που αποχώρησαν, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού εργοστασίου Moskvich στη Μόσχα.

  Έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για την πώληση μοντέλων χωρίς εισαγόμενες τεχνολογίες ασφάλειας και εκπομπών ρύπων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ