Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Ιουν-2022 18:39

  Αυστραλός ΥΠΟΙΚ: Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία επιταχύνθηκε περαιτέρω από το 5,1%

  Αυστραλία: Η κυβέρνηση άλλαξε μια λέξη στον εθνικό ύμνο για να αναγνωρίσει τον ρόλο των Αβορίγινων στην ιστορία της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές καταναλωτή στην Αυστραλία επιταχύνθηκαν από το 5,1% που καταγράφηκε τους πρώτους τρεις μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά και υποδηλώνοντας ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.


  "Είναι πλέον πραγματικά σαφές ότι η πρόκληση του πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν οι Αυστραλοί είναι χειρότερη", δήλωσε ο Τσάλμερς σε συνέντευξή του στην News Corp. την Κυριακή, λέγοντας ότι πιθανότατα θα αυξήσει την πρόβλεψη στην οικονομική δήλωση του επόμενου μήνα προς το κοινοβούλιο. "Ο κόσμος θα πρέπει να αναμένει ότι θα είναι υψηλότερος από ό,τι είναι τώρα. Σημαντικά υψηλότερο".

  Η Αυστραλία βρίσκεται στο επίκεντρο της ραγδαίας αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που σάρωσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Τρίτη και αναμένεται να εκτελέσει συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, καθώς προσπαθεί να δροσίσει τις τιμές.

  Η RBA στις αρχές Μαΐου προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 6% μέχρι το τέλος του έτους, προτού χαλαρώσει στο 3% μέχρι τα μέσα του 2024 ως απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων και καθώς το υψηλότερο κόστος ενέργειας ξεπλένει τα δεδομένα. Στόχος της είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό μεταξύ 2-3% σε βάθος χρόνου.

  Ο Τσάλμερς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από περίπου δύο εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος που έθεσε τέλος σε εννέα χρόνια κεντροδεξιάς διακυβέρνησης, είχε κάνει σκληρή εκστρατεία για την αύξηση του κόστους ζωής. Ο πληθωρισμός του πρώτου τριμήνου ήταν υπερδιπλάσιος του ρυθμού αύξησης των μισθών κατά 2,4%, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών μισθών εδώ και περίπου 20 χρόνια.

  "Αυτή είναι η καθοριστική πρόκληση στην οικονομία", δήλωσε στη συνέντευξη. "Δεν διορθώνεται εύκολα, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Αλλά μια πρόκληση, η οποία είναι ακόμη πιο ουσιαστική από ό,τι ομολογούσαν οι προκάτοχοί μου".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ