Reuters: "Έχω πολύ άσχημο προαίσθημα για την οικονομία", λέει ο Μασκ - Προς απόλυση το 10% του δυναμικού της Tesla
Παρασκευή, 03-Ιουν-2022 10:07
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:00
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ανακοίνωσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 10%, σύμφωνα με email που εστάλη στα στελέχη της, και περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Σε email με τίτλο "σταματούν όλες οι προσλήψεις παγκοσμίως", δηλώνει ότι "έχω πολύ άσχημο αίσθημα για την οικονομία".
Το μήνυμα, έρχεται δύο ημέρες αφότου ο δισεκατομμυριούχος είπε στο προσωπικό του να επιστρέψει στον χώρο εργασίας ή να παραιτηθεί, και έρχεται να προστεθεί σε σειρά προειδοποιήσεων από επιχειρηματίες για τον κίνδυνο ύφεσης.
Η Tesla στο τέλος του 2021, απασχολούσε περίπου 100.000 ανθρώπους στην εταιρεία και στις θυγατρικές της στο τέλος του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ήδη η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 3% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ και η μετοχή της στη Γερμανία υποχωρεί 3,6%.
Ο Μασκ έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες για τον κίνδυνο μιας ύφεσης, αλλά το email του που δίνει εντολή για πάγωμα προσλήψεων και περικοπές στο προσωπικό, ήταν το πιο άμεσο και υψηλού προφίλ μήνυμα αυτού του είδος από τον επικεφαλής μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μέχρι στιγμής, η ζήτηση για αυτοκίνητα Tesla και άλλα ηλεκτρικά οχήματα έχει παραμείνει ισχυρή και πολλοί από τους παραδοσιακούς δείκτες ύφεσης, δεν έχουν γίνει (όπως αυξημένα αποθέματα στους αντιπροσώπους και κίνητρα για αγορά αυτοκινήτου στις ΗΠΑ).
Ωστόσο η Tesla δυσκολεύεται να επανεκκινήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη μετά τους περιορισμούς που επέβαλε ο κορονοϊός, και που οδήγησαν σε υποχρεωτικές διακοπές των δραστηριοτήτων στο εργοστάσιο.
"Το κακό προαίσθημα του Μασκ, το αισθάνονται πολλοί άνθρωποι", δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην ING.
"Αλλά δεν μιλάμε για παγκόσμια ύφεση. Αναμένουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προς το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν ενώ η Κίνα και η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακάμψουν", πρόσθεσε.