Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαϊ-2022 19:25

  Το σχέδιο της Μόσχας για τις πληρωμές των ομολόγων ώστε να αποφύγει την πτώχευση

  Η Ρωσία απείλησε δυτικές εταιρείες με συλλήψεις και κατασχέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία σχεδιάζει έναν μηχανισμό για τις πληρωμές των ομολόγων ώστε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε πτώχευση την ίδια στιγμή που η περίοδος χάριτος πλησιάζει στο τέλος της μετά την αποτυχία της να πληρώσει ξένους επενδυτές λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, μεταδίδει το Bloomberg.

  Η πρόταση αυτή θα επιτρέπει τους ξένους αγοραστές να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες, τόσο σε ρούβλια όσο και σε σκληρό νόμισμα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov σε συνέντευξη στην εφημερίδα Vedomosti. Αντίθετα με το προηγούμενο σύστημα πληρωμών, οι επενδυτές θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά, χωρίς περιορισμούς, ανέφερε. 

  Για τη Ρωσία ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την πτώχευση καθώς οι πληρωμές σε ευρώ και δολάρια σε κουπόνια αξίας περίπου 100 εκατ. δολ. δεν έχουν φτάσει ακόμα στους λογαριασμούς των επενδυτών, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Αυτό πυροδότησε την περίοδο χάριτος των 30 ημερών. 

  Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα και το τελευταίο "παραθυράκι" για τη Μόσχα, ουσιαστικά απαγορεύοντας στις αμερικανικές τράπεζες και φυσικά πρόσωπα να δέχονται πληρωμές σε ομόλογα από τη ρωσική κυβέρνηση. 

  Οι επόμενες πληρωμές, συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. δολ. τον Ιούνιο, θα γίνουν "εκτός της χρηματοοικονομικής υποδομής της Δύσης", ανέφερε ο Siluanov. 

  Η προτεινόμενη δομή είναι η αντίστροφη εικόνα του τρόπου που τα ευρωπαϊκά κράτη πληρώνουν αυτή την περίοδο για το ρωσικό φυσικό αέριο που καταναλώνουν, πρόσθεσε. 

  "Έτσι δουλεύει [το σύστημα] για τις πληρωμές του αερίου: δεχόμαστε ξένο συνάλλαγμα και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ρούβλια" εκ μέρους του αγοραστή. "Ο μηχανισμός για τον διακανονισμό στα ομόλογα θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση", πρόσθεσε. 

  Το σχέδιο αξιολογείται ακόμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί στους επενδυτές για να είναι έτοιμο πριν τις πληρωμές στα επόμενα κουπόνια στις 23-24 Ιουνίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ