Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαϊ-2022 18:55

  Ολλανδία: Τέλος οι προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom από 31 Μαΐου

  GasTerra: Τέλος οι προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom από 31 Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:48

  Η ολλανδική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου GasTerra γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι από τις 31 Μαΐου σταματά η προμήθεια φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, καθώς αρνήθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

  Η GasTerra, η οποία προμηθεύεται και εμπορεύεται φυσικό αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι έχει συνάψει συμβάσεις με εναλλακτικούς παρόχους για την προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που επρόκειτο να προμηθευτεί από τη Gazprom έως τον Οκτώβριο.

  Η εταιρεία ανήκει κατά 50% σε ολλανδικές κρατικές οντότητες, ενώ από 25% κατέχουν έκαστη η Shell και η Exxon.

  "Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μην συμφωνήσει με τους μονομερώς επιβληθέντες όρους πληρωμής της Gazprom”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Τζέτεν. "Αυτή η απόφαση δεν θα έχει συνέπειες στις φυσικές παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά”, πρόσθεσε.

  Σε ανακοίνωσή της η GasTerra επισημαίνει ότι η εταιρεία αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα που απαιτεί η Ρωσία, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών όπου η ολλανδική εταιρεία θα πληρώνει σε ευρώ τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

  Η ολλανδική εταιρεία επισημαίνει ότι αυτού του είδους τα μέτρα θα μπορούσαν να παραβούν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η διαδρομή πληρωμών ενέχει πάρα πολλούς οικονομικούς και λειτουργικούς κινδύνους.

  Η GasTerra προσθέτει τέλος ότι είχε προηγουμένως ζητήσει επανειλημμένως από την Gazprom να τηρήσει τους συμβατικούς όρους πληρωμής και τις υποχρεώσεις παράδοσης φυσικού αερίου.

  Τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την GasTerra γνωστοποίησε τη Δευτέρα και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, επισημαίνοντας ότι η ολλανδική εταιρεία αρνείται να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια όπως ζητά η Μόσχα.

  Η αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου προς την GasTerra, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό, θα διαρκέσει έως ότου η τελευταία ευθυγραμμιστεί με το αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ