Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαϊ-2022 18:16

  Ηandelsblatt: "Παγώνει" η αμερικανική αγορά κατοικίας

  Ηandelsblatt: "Παγώνει" η αμερικανική αγορά κατοικίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πωλήσεις νέων κατοικιών έπεσαν κατά 17% από τον Μάρτιο στον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Handelsblatt. Οι ειδικοί ανέμεναν μείωση μόνο κατά 2%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το μείον ήταν ακόμη και γύρω στο 27% - άλλο ένα σημάδι ότι η υπερθερμασμένη αγορά κατοικίας ψύχεται.

  Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ένα κραχ όπως το 2008, όταν τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά ακινήτων προκάλεσαν παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αντίθετα, θα κινείται σταθερά πτωτικά, πιστεύει ο Whitney Tilson, ιδρυτής της Empire Research.


  Οι ειδικοί αναφέρουν ως αιτίες για τη ραγδαία πτώση το αυξανόμενο κόστος κατασκευής καθώς και τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν επίσης τον Απρίλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Το μείον 2,4% έριξε την αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Το περιοδικό Fortune κάνει λόγο για "μεγάλη επιβράδυνση" όσον αφορά τις τιμές των κατοικιών.

   

  Η απειλή της ανατροπής των επιτοκίων τροφοδότησε τον πόλεμο προσφορών


  Η αγορά κατοικιών έχει "καίει" τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των συνεπειών της πανδημίας: Από τη μία πλευρά, η τάση για home office οδήγησε τους εργαζόμενους σε γραφεία από τις μεγάλες πόλεις στα προάστια και σε μικρότερες πόλεις, όπως το Όστιν, το Ντένβερ και το Μπόις στην πολιτεία Αϊντάχο των ΗΠΑ. Αυτό μείωσε περαιτέρω την ήδη περιορισμένη προσφορά στην αγορά και οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

  Τα τελευταία δύο χρόνια, η αμερικανική αγορά κατοικίας τρέχει όσο ποτέ άλλοτε. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 34%, ακόμη ταχύτερα από ό,τι τα χρόνια πριν από την έκρηξη της φούσκας το 2008. Μόνο πέρυσι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 19% και τα ενοίκια ακολούθησαν επίσης το παράδειγμα. Και η αύξηση του κόστους στέγασης, με τη σειρά της, αποτελεί σημαντικό παράγοντα του πληθωρισμού, και όταν αυξηθεί, χρειάζεται πολύς χρόνος για να επανέλθει σε πτώση.

  Οι χρηματιστηριακές αγορές που έφταναν συνεχώς σε νέα ρεκόρ τροφοδότησαν τους πολέμους προσφορών και οι οποίοι προκάλεσαν πανικό στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες. Όταν η στροφή των επιτοκίων ήταν ήδη προβλέψιμη, οι τιμές αυξήθηκαν ιδιαίτερα γρήγορα, επειδή πολλοί Αμερικανοί ήθελαν ακόμη να εξασφαλίσουν τις συγκριτικά καλές συνθήκες.

  Εν τω μεταξύ, η στροφή των επιτοκίων της Fed έχει πλέον αντίκτυπο στους πιο διαφορετικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας. Τα χρηματιστήρια έχουν ήδη καταρρεύσει από την αρχή του έτους. Ο κορυφαίος δείκτης Dow Jones έχει χάσει 11%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 15%. Το τεχνολογικό χρηματιστήριο Nasdaq, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, έχει υποχωρήσει περίπου 26%.

  Η αμερικανική αγορά εργασίας ψυχραίνεται: Πάγωμα προσλήψεων και απολύσεις


  Όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις μιλούν για πάγωμα προσλήψεων και απολύσεις. "Θα δούμε εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια απολύσεις στον ίδιο ακριβώς τομέα της οικονομίας που βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2008", πιστεύει ο Scott Galloway, κριτικός τεχνολογίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. "Θα γίνει άσχημο για τη γενιά των μονόκερων". Αυτό θα αντανακλάται και στην αγορά κατοικίας.

  Με γνώμονα τη μεταστροφή των επιτοκίων, πολλοί ειδικοί αναμένουν μια αναταραχή στην αγορά  των τεχνολογικών εταιρειών.

  Ήδη, οι αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά είναι αυτοί που "αποθαρρύνονται από το αυξανόμενο κόστος κατασκευής ενός σπιτιού και τα υψηλά επιτόκια υποθηκών", λέει η Yelena Maleyev, οικονομολόγος της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Grant Thornton. "Η μέση πληρωμή στεγαστικού δανείου είναι ήδη κατά 500 δολάρια υψηλότερη από πέρυσι. Την άνοιξη, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων έδωσε νέα ώθηση στην αγορά. Τώρα, όμως, όλο και περισσότεροι αγοραστές συγκρατούνται".

  Ταυτόχρονα, όλο και λιγότεροι Αμερικανοί ήθελαν να αγοράσουν μεγαλύτερα σπίτια ή να αποκτήσουν εξοχικές κατοικίες. Ο αριθμός των αιτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια μειώθηκε κατά δώδεκα τοις εκατό από τον Απρίλιο έως τον Μάιο - άλλο ένα σημάδι της επιβράδυνσης.

  Νέες κατασκευές: έχουν κατασκευαστεί σημαντικά λιγότερες από το 2008


  Πρόκειται για ένα λεπτό πείραμα που διεξάγει επί του παρόντος η κεντρική τράπεζα στην αγορά κατοικίας. Αυτός είναι παραδοσιακά ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αντιδρούν έντονα σε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου. Αυτό καθιστά τα στεγαστικά δάνεια ακριβότερα, μειώνει τη ζήτηση και στη συνέχεια τελικά τις τιμές των κατοικιών.

  Όμως, κατά τα έτη μετά το 2008, χτίστηκαν πολύ λιγότερα, οπότε η ζήτηση για κατοικίες είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων διστάζουν να πουλήσουν το σπίτι τους και να συνάψουν νέο, ακριβότερο στεγαστικό δάνειο.

  Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της χώρας είναι ευαισθητοποιημένοι, επίσης από τη δική τους εμπειρία. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, για παράδειγμα, έχει ο ίδιος τιμολογηθεί εκτός της αγοράς κατοικίας στην Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε στη Wall Street Journal. Είχε πουλήσει το σπίτι του στο Σεντ Λούις "σε κάποιον που πλήρωσε εξ ολοκλήρου με μετρητά και παραιτήθηκε από την επιθεώρηση. Στη συνέχεια προσπάθησα να αγοράσω ένα σπίτι στην Ουάσιγκτον και είναι απλά τρελό".

  Ο Waller θα "παρακολουθεί ακόμη πιο προσεκτικά την αγορά κατοικίας" στις αποφάσεις του για τη νομισματική πολιτική, διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας την ανησυχητική μακροπρόθεσμη τάση: το μέσο νοικοκυριό έπρεπε να δαπανά ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 να δαπανά το 24% του εισοδήματος για ενοίκιο ή πληρωμές υποθηκών. Το 2019, το ποσοστό ήταν 35% και φέτος "το ποσοστό θα είναι ακόμη υψηλότερο". Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πόσο η Fed μπορεί να επιβραδύνει πραγματικά την αγορά κατοικίας.

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,75 έως 1,00% στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της. Ήταν η δεύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την αρχή της πανδημίας της Κορόνας - και η πρώτη αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 22 χρόνια.

  Ευρώπη: Οι ειδικοί αναμένουν ότι η έκρηξη των ακινήτων θα τελειώσει σύντομα


  Οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη παρακολουθούν επίσης πολύ στενά την τρέχουσα επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ. Στη ζώνη του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά. Οι παρατηρητές αναμένουν το πρώτο βήμα για το επιτόκιο τον Ιούλιο. Ωστόσο, τα κατασκευαστικά επιτόκια έχουν ήδη σχεδόν τριπλασιαστεί από περίπου 1% σε 2,8% από τις αρχές Ιανουαρίου.

  Ως εκ τούτου, οι ειδικοί αναμένουν επίσης ότι η έκρηξη της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη θα τελειώσει. Σύμφωνα με εκτίμηση των τιμών από την ηλεκτρονική πύλη Immowelt, οι τιμές αγοράς θα παραμείνουν στάσιμες ή θα μειωθούν ελαφρώς σε δέκα από τις 14 πόλεις της Γερμανίας με περισσότερους από 500.000 κατοίκους έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

  Ο διοικητής της Fed Waller δεν ήθελε να περιμένει αυτό στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, εγκατέλειψε το κυνήγι σπιτιού και υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο για ένα διαμέρισμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ