Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαϊ-2022 10:51

  Bloomberg: Η Λαγκάρντ προετοιμάζεται για την "εκτόξευση" της ΕΚΤ λόγω νέου ρεκόρ πληθωρισμού

  Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πόσο επιθετικά πρέπει να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, πριν από τη λήψη αποφάσεων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πιθανότατα ένα νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg.  

  Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, εκτός από έναν, προβλέπουν επιτάχυνση της ετήσιας αύξησης των τιμών, με τη μέση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 7,8%. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής του ευρώ, μόνο η Ισπανία δεν θα παρουσιάσει επιτάχυνση του πληθωρισμού. 

  Τα στοιχεία αυτά θα προκύψουν με φόντο μια έντονη δημόσια συζήτηση για τα επιτόκια από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, το παράθυρο των οποίων για να μιλήσουν πριν από την απόφαση της 9ης Ιουνίου θα κλείσει την Πέμπτη. 

  Εν τω μεταξύ, στο παρασκήνιο, οι ανταλλαγές μεταξύ των υπαλλήλων στη Φρανκφούρτη και στις κεντρικές τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη θα επιταχυνθούν επίσης, καθώς θα οριστικοποιήσουν κρίσιμες προβλέψεις για την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μαζί με μια χορογραφία της προγραμματισμένης σύσφιξης έως τον Σεπτέμβριο. 

  Όλα αυτά θα είναι καθοριστικά για τους αξιωματούχους που διαφωνούν για το πόσο γρήγορα και πόσο πολύ θα αυξηθούν τα επιτόκια. Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, ο οποίος δεν αποκλείει μια επιθετική αύξηση κατά μισή μονάδα, όπως έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, επισημαίνει τον πληθωρισμό και τους σχετικούς υποκείμενους δείκτες ως βασικά στοιχεία που πρέπει να παρακολουθούνται.

  "Αυτοί οι νέοι αριθμοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί για να προσδιοριστεί η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις των επιτοκίων", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζόρτζιο ντι Τζόρτζιο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. "Υπάρχει ένα πραγματικό κουβάρι παραγόντων που έχουν έρθει μαζί για να περιπλέξουν την εικόνα, από την πανδημία μέχρι τις στενώσεις εφοδιασμού, στη συνέχεια τον πόλεμο στην Ουκρανία, τώρα την πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας και τις επιπτώσεις της".


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ