Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαϊ-2022 10:09

  ''Αδύναμος κρίκος'' η γερμανική Uniper λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο

  183427136
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας εξαρτάται από μια εταιρεία κοινής ωφέλειας της οποίας η πολιτική όσον αφορά στη ρωσική ενέργεια αποτυγχάνει λόγω της γεωπολιτικής αντιπαράθεση για την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, εν μέσω αστάθειας στις αγορές φυσικού αερίου, η Uniper SE -που δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων- έχει παρουσιάσει αυξανόμενα σημάδια οικονομικής πίεσης, με την πιθανότητα να χρειαστεί η οικονομική στήριξή της να είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

  Το τελευταίο πλήγμα ήρθε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η S&P Global Ratings υποβάθμισε την Uniper στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, με ''αρνητικό'' outlook.

  "Αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι μια καμπή - και για την Uniper", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στις 18 Μαΐου. "Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες". 

  Η εταιρεία κοινής ωφέλειας, το όνομα της οποίας είναι μια σύνθεση των λέξεων "unique" (μοναδική) και "performance" (απόδοση), έχει αναδειχθεί ως ο πιο αδύναμος κρίκος του δικτύου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Εάν οι εντάσεις με τη Μόσχα οδηγήσουν σε περαιτέρω συμπίεση των προμηθειών φυσικού αερίου, η Uniper θα υποφέρει και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα πλήξουν τις βιομηχανίες και τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που προμηθεύει. 

  Η Uniper αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα καλής σχέσης της Γερμανίας με τη Ρωσία όσον αφορά στο κομμάτι της ενέργειας, ένα ζήτημα που το Βερολίνο δεν έβλεπε μέχρι που τα τανκς πήραν πορεία προς το Κίεβο πριν από τρεις μήνες. Η κυβέρνηση Σολτς προσπαθεί τώρα να λύσει την εξάρτηση δεκαετιών, με σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών άνθρακα και πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Το φυσικό αέριο όμως είναι πιο δύσκολο, και η Uniper βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εξάρτησης. 

  Τα προβλήματα της εταιρείας συνδέονται με τη δημιουργία της το 2016. Με τη Γερμανία να θέτει σε σταδιακή τροχιά προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, οι ογκώδεις σταθμοί παραγωγής ενέργειας που καίνε άνθρακα και φυσικό αέριο δεν ήταν πλέον προτιμητέοι. Για να επικεντρωθεί στη λειτουργία του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η EON SE συγκέντρωσε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ξεκίνησε να διαχειρίζεται η Uniper.

  Με την αποστολή της να επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση αυτών των εγκαταστάσεων μέχρι το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων, η Uniper είχε ελάχιστα κίνητρα να κάνει οτιδήποτε άλλο από το να αναζητήσει τη φθηνότερη διαθέσιμη ενέργεια.

  Η εταιρεία συνέχισε να καλλιεργεί δεσμούς με τη Ρωσία, με τεράστια συμβόλαια προμήθειας και μια επένδυση στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 της Gazprom, ο οποίος θα παρέκαμπτε την Ουκρανία για να στείλει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, αν δεν σταματούσε η πιστοποίηση εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία. Η Uniper αγόραζε άνθρακα από τη Μόσχα και οι αγορές φυσικού αερίου της ήταν 13 φορές περισσότερες από εκείνες της μεγαλύτερης γερμανικής ανταγωνίστριας RWE AG πριν από την εισβολή της Ρωσίας.  

  "Η Uniper αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. "Είναι πολύ εκτεθειμένη στην απειλή της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα".

  Η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει την Uniper να καταρρεύσει. Έστειλε αυτό το μήνυμα ήδη από τον Ιανουάριο, όταν η κρατική τράπεζα KfW χορήγησε στην εταιρεία δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην κάλυψη των κλήσεων περιθωρίου καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν, ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

  Έκτοτε, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έχει ήδη περιοριστεί αφού ένα σημαντικό σημείο παραλαβής τέθηκε εκτός λειτουργίας εν μέσω των μαχών. Η Ρωσία, η οποία απέκοψε την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, έχει επίσης περιορίσει τις ροές προς τη Γερμανία σε αντίποινα για την κατάσχεση τοπικών μονάδων της Gazprom από το Βερολίνο.

  Η αναταραχή για την Uniper επιδεινώνεται από τη μονάδα Unipro, η οποία λειτουργεί πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία και αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα πέμπτο των κερδών της εταιρείας πέρυσι. Οι κυρώσεις, οι οποίες εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτά τα κέρδη, και οι διεθνείς πιέσεις ώθησαν την εταιρεία να επανεκκινήσει μια διαδικασία πώλησης της μονάδας.

  "Ακόμη και αν η Uniper βρει αγοραστή για τη ρωσική της μονάδα, δεν είναι σαφές πώς ή πότε θα μπορέσει να στείλει τα χρήματα εκτός Ρωσίας", δήλωσε ο Andrew Moulder, ανώτερος αναλυτής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στην CreditSights.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ