Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Μαϊ-2022 17:21

  Bloomberg: Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ σηματοδοτούν πιο σταθερή ανάπτυξη

  Bloomberg: Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ σηματοδοτούν πιο σταθερή ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης και η αποφασιστική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναδύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη λακκούβα του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Η διατήρηση αυτής της δυναμικής αργότερα φέτος αποτελεί περισσότερο ερωτηματικό, καθώς η μεταποίηση και η στέγαση εξασθενούν μαζί με την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών. Ο πληθωρισμός, αν και χαλαρώνει λίγο, παραμένει αυξημένος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πατάει πιο δυνατά τα φρένα της νομισματικής πολιτικής.

  Τον Απρίλιο, οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αγορές των νοικοκυριών σημείωσαν την ισχυρότερη πρόοδο των τελευταίων τριών μηνών και θα βοηθήσουν στην ουρά της ανάκαμψης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτό το τρίμηνο. Το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών -- ένας τεράστιος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο -- συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009.  

  Ενώ οι εξελίξεις αυτές αποτελούν λόγους αισιοδοξίας για την οικονομία, οι περιφερειακές έρευνες για τη μεταποίηση έδειξαν υποχώρηση, ενώ οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό μετριάστηκαν λίγο.

  Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να αναφέρει ότι η αύξηση της απασχόλησης ψυχράνθηκε τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση εργασίας αρχίζει να γίνεται λιγότερο θερμή. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των μισθολογικών πιέσεων αργότερα φέτος και τελικά να παράσχει κάποια άνεση στους κεντρικούς τραπεζίτες καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τον πληθωρισμό.

  Ανθεκτικότητα των καταναλωτών

  Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρές τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 0,7% σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση. Ωστόσο, το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, γεγονός που δείχνει ότι οι Αμερικανοί βασίζονται όλο και περισσότερο στις αποταμιεύσεις, καθώς οι πιέσεις των τιμών επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς.

  Η αύξηση των δαπανών ήταν ευρείας βάσης, καθοδηγούμενη τόσο από αγαθά όσο και από υπηρεσίες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια και η ψυχαγωγία, θα ξεπερνούσε τις δαπάνες για εμπορεύματα, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία υποχωρούν, αλλά οι δαπάνες για αγαθά προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αυξήθηκαν 1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,5%.

  Η "έκθεση καθιστά σαφές ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να καταναλώνουν παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών", έγραψαν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της Wells Fargo & Co. Tim Quinlan και Shannon Seery. "Όμως, πλησιάζουμε στο τέλος του γλειφιτζουριού", ανέφεραν, σημειώνοντας τη μείωση του ποσοστού αποταμίευσης. 

  Την ίδια στιγμή, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός ψύχεται, εξακολουθεί να τρέχει τρεις φορές ταχύτερα από τον στόχο της Fed για 2% και εξηγεί γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να εφαρμόσουν αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις επόμενες συνεδριάσεις. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών τα επόμενα τρίμηνα, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Wells Fargo. 

  Στέγαση παραπαίει


  Η "καυτή" αγορά κατοικίας του περασμένου έτους ψύχεται ραγδαία, καθώς η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων επιτείνει τα προβλήματα οικονομικής προσιτότητας.

  Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν εννέα ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία της Τρίτης. Ένας δείκτης των υπογραφών συμβολαίων για σπίτια που ανήκαν σε προηγούμενες ιδιοκτησίες μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, η μεγαλύτερη τέτοια ολίσθηση από το 2018.

  Η μεταποίηση μετριάζεται


  Τα κυβερνητικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν αύξηση 0,8% στις αποστολές βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών που μπορεί να επιτρέψει σταθερότερες επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό στην αρχή του δεύτερου τριμήνου. Ταυτόχρονα, η αύξηση των βασικών παραγγελιών μετριάστηκε μετά από ένα κύμα τον Μάρτιο.

  Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες τηρούν τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα για να ελαφρύνουν το βάρος του υψηλού πληθωρισμού και της στενής αγοράς εργασίας. Είναι λιγότερο σαφές, ωστόσο, αν οι επιχειρήσεις αργότερα φέτος θα επανεξετάσουν τον τρέχοντα ρυθμό επενδύσεων εν όψει των υψηλότερων επιτοκίων και της αναμενόμενης εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης.

  Οι πιο πρόσφατες έρευνες των περιφερειακών τραπεζών της Fed έδειξαν σαφή υποχώρηση της δραστηριότητας. Οι δείκτες μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και στις περιφέρειες Ρίτσμοντ και Φιλαδέλφεια της Fed υποχώρησαν όλοι τον Μάιο και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα ή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2020.


  Η ηπιότερη αύξηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων, μπορεί να συμβάλει στον περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης για αγαθά και υλικά που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση ανέφερε την Παρασκευή ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο.

  Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5% κατά τη διάρκεια του μήνα λόγω της μικρότερης ζήτησης για βιομηχανικές προμήθειες, κεφαλαιουχικά αγαθά και καταναλωτικά αγαθά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ