Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Μαϊ-2022 10:26

  Η Σρι Λάνκα φαίνεται να στηρίζεται περισσότερο στην Ινδία μέχρι να συμφωνηθεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ

  Σρι Λάνκα: Πυρά ακούστηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία - Πέντε νεκροί από τις συνεχίζομενες συγκρούσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Σρι Λάνκα υπολογίζει σε περισσότερη βοήθεια από την Ινδία μέχρι να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ελπίζει ότι θα ξεκλειδώσει βοήθεια από άλλους δανειστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης της ανεξάρτητης ιστορίας της, σύμφωνα με το Bloomberg.


  Η χώρα της Νότιας Ασίας μαστίζεται από ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, διακοπές ρεύματος και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, γεγονός που έχει προκαλέσει εκκλήσεις για την απομάκρυνση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα. Ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ανέλαβε και τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι επιδιώκει να επισπεύσει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, καθώς η χώρα θα χρειαστεί περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από τον πολυμερή δανειστή και πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ιαπωνίας.

  Ο Ύπατος Αρμοστής της Σρι Λάνκα στην Ινδία, Milinda Moragoda, συναντήθηκε με την Υπουργό Οικονομικών Nirmala Sitharaman στο Νέο Δελχί την Παρασκευή και επανέλαβε ότι το νησιωτικό έθνος θα χρειαστεί χρηματοδότηση-γέφυρα μέχρι να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

  "Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός και ο Ύπατος Αρμοστής διερεύνησαν τη δυνατότητα αύξησης και αναδιάρθρωσης της βοήθειας που παρέχει η Ινδία με τη μορφή πιστώσεων για βασικά αγαθά και καύσιμα, καθώς και στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών", ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία στη σελίδα της στο Facebook.

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα, Nandalal Weerasinghe, δήλωσε σε συνεδρίαση επιτροπής του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα ότι οι συζητήσεις με την Ινδία συνεχίζονται επίσης για μια διευκόλυνση ανταλλαγής περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας. 

  Ο Weerasinghe δήλωσε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι η "μεγαλύτερη πρόκληση", καθώς το έθνος αντιμετωπίζει ελλείψεις συναλλάγματος ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως.

  Ενώ η Σρι Λάνκα αναμένει ότι περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν από τα τρέχοντα προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης για βοήθεια έκτακτης ανάγκης κατά τους επόμενους έξι μήνες, το έθνος εξαρτάται μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό από την ινδική πίστωση για βασικές εισαγωγές.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ