Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2022 14:18

  Σε ιστορικό υψηλό οι μεταφορές ρωσικού πετρελαίου σε Κίνα και Ινδία

  Σε ιστορικό υψηλό οι μεταφορές ρωσικού πετρελαίου σε Κίνα και Ινδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού βρίσκονται σε δεξαμενόπλοια με κατεύθυνση προς την Ινδία και την Κίνα, καθώς άλλα κράτη περιορίζουν τις εισαγωγές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.

  Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν υπό διαμετακόμιση στις δύο χώρες από 74 έως 79 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού, ποσότητα σχεδόν τριπλάσια από τα 27 εκατ. βαρέλια του Φεβρουαρίου, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler.

  Τον περασμένο μήνα άλλωστε η Ασία ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρώπη ως ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από τη Ρωσία και το προβάδισμά της αναμένεται να διευρυνθεί τον Μάιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Kpler.

  Το απότομο άλμα στη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου υπογραμμίζει τις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας μετά την εισβολή, καθώς οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές εταιρείες από την ΕΕ διέκοψαν τις εισαγωγές από τη Μόσχα, η οποία στράφηκε στην αναζήτηση αγοραστών στην Ασία.

  Όπως σημειώνει η αναλύτρια Jane Xie της Kpler, "ορισμένοι από τους αγοραστές στην Ασία παρακινούνται περισσότερο από τα οικονομικά κίνητρα και όχι από πολιτικές θέσεις".

  Η ίδια προσθέτει πάντως ότι "έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις αγορές που κάνει η Ινδία από τη Ρωσία και ενδέχεται επομένως να υπάρξουν ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι για τις ροές αυτές, αν και επί του παρόντος είναι απίθανο να μειωθούν σημαντικά".

  Σε κάθε περίπτωση, οι ροές ρωσικού πετρελαίου για τους δύο κορυφαίους αγοραστές της Ασίας, την Ινδία και την Κίνα, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της αύξησης των αγορές από την Ινδία, σύμφωνα με την Xie.

  Αν και οι αποστολές αυτόν τον μήνα είναι πιθανό να είναι ελαφρώς μειωμένες, θα εξακολουθήσουν υπολείπονται μόνο του ρεκόρ του περασμένου μήνα, πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ