Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 09:35

  Γερμανία: Μικρή άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης "βλέπει" η GfK

  Γερμανία: Μικρή άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης "βλέπει" η GfK
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο τον Ιούνιο, αν και παραμένει σε ύφεση μετά την πτώση σε ιστορικό χαμηλό τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνουν πολύ το κλίμα στα νοικοκυριά.

  Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της εταιρείας ερευνών GfK, προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί στις -26 μονάδες από τις -26,6 μονάδες τον Μάιο.

  "Αν και αυτό σημαίνει ότι το καταναλωτικό κλίμα έχει βελτιωθεί ελαφρώς, το καταναλωτικό συναίσθημα εξακολουθεί να είναι στο χαμηλό όλων των εποχών", τόνισε ο Rolf Buerkl της GfK.

  Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα δεδομένα τριών υποδεικτων από τον τρέχοντα μήνα για να εξάγει ένα νούμερο για τον επόμενο μήνα, καταγράφοντας τις οικονομικές προσδοκίες των καταναλωτών, τις προσδοκίες εισοδήματος και την τάση για αγορές.

  Μετά από δύο μήνες αξιοσημείωτης πτώσης, οι οικονομικές προσδοκίες ανέκαμψαν ελαφρώς τον Μάιο, στις -9,3 μονάδες από τις -16,4 μονάδες στον προηγούμενο μήνα.

  Αν και οι οικονομικές προσδοκίες δεν υποχώρησαν περαιτέρω τον Μάιο, οι καταναλωτές συνεχίζουν να φοβούνται μια ύφεση.

  "Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη ημιαγωγών, αποτρέπουν επί του παρόντος τη διαρκή ανάκαμψη σε μεγάλα τμήματα της γερμανικής οικονομίας", αναφέρεται στο report.

  Αφότου οι προσδοκίες για το εισόδημα μειώθηκαν κατακόρυφα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών τον προηγούμενο μήνα, τώρα ανακάμπτουν κάπως.

  Ο εν λόγω υποδείκτης σημείωσε άνοδο στις -23,7 μονάδες από τις -31,3 μονάδες τον Απρίλιο.

  Ως αποτέλεσμα των αδύναμων οικονομικών και εισοδηματικών προσδοκιών, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν επίσης αισθητά χαμηλές, με την τάση για αγορές να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη, στις -11,1 μονάδες τον Μάιο, έναντι των -10,6 μονάδων τον Απρίλιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ