Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 19:00

    Συναγερμός από ΕΚΤ για τα κρυπτονομίσματα

    Αrdu Prime, μια σύγχρονη χρηματιστηριακή στην εποχή των κρυπτονομισμάτων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Λεωνίδα Στεργίου

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων στην Ευρωζώνη σε βαθμό που πλέον απειλούν την χρηματοπιστωτική ευστάθεια του συστήματος κρούει η ΕΚΤ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία ολόκληρη δημοσιεύεται αύριο.

    Σύμφωνα με την έκθεση η άμεση και έμμεση έκθεση του ευρύτερους χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρωζώνη σε κρυπτονομίσματα υπολογίζεται σε 1,3 τρισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό, αναφέρει η ΕΚΤ, είναι ακόμα διαχειρίσιμο, σε περίπτωση κατάρρευσης των τιμών τους. Όμως, δεν θα είναι σύντομα, λόγω του αυξανόμενου ρυθμού ζήτησης και επένδυσης ακόμα και από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία που επέτρεψε πέρσι τον Ιούλιο να μπορούν οι θεσμικοί επενδυτές να διατηρούν κρυπτονομίσματα έως 20% του ενεργητικού τους.

    Άμεση λήψη μέτρων

    Η ΕΚΤ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την οδηγία MiCA, για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη, η οποία από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από το 2024. Για το λόγο αυτό, ζητά από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να δράσουν άμεσα ώστε να πάρουν μέτρα και να ρυθμίσουν επιμέρους κλάδους, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια, τις λιανικές αγορές και τις επενδύσεις μέσω κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιούνται με μεγάλη μόχλευση που ξεπερνούν τις 100 φορές.

    Ταχύτατη αύξηση

    Μελέτη του Ευρωσυστήματος έδειξε ότι ύστερα από τη μεγάλη εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων το πανδημικό έτος 2020, η κεφαλαιοποίησή τους επταπλασιάστηκε το 2021 φτάνοντας τα 2,5 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, ταχύτατη είναι η δημιουργία νέων κρυπτονομισμάτων, όπου στην Ευρωζώνη είναι διαδεδομένα 16, με το Bitcoin και το Ether να κυριαρχούν.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ