Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 17:55

  Νέο "μπλόκο" Ορμπάν στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

  Νέο "μπλόκο" Ορμπάν στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Εξαιρετικά απίθανη" χαρακτήρισε επίτευξη μιας συμφωνίας για επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο στις επόμενες ημέρες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

  Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ούγγρος ηγέτης επισημαίνει ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει με τις προτεινόμενες κυρώσεις τις ΕΕ στη Ρωσία, έως ότου να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βίκτορ Όρμπαν προσθέτει στην επιστολή του, που έχει χθεσινή ημερομηνία,  ότι θα ήταν "αντιπαραγωγικό" να συζητηθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των 27 "ελλείψει συναίνεσης".

  Σημειώνεται ότι η Σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Μαΐου.

  Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτόν τον μήνα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά αυτές απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών της ΕΕ και η Ουγγαρία τις εμποδίζει.

  Στην επιστολή ο Όρμπαν επανέλαβε τη θέση του ότι "οι λύσεις πρέπει να προηγηθούν των κυρώσεων". "Κοιτάζοντας τη σοβαρότητα των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, είναι πολύ απίθανο να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση πριν από την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30-31 Μαΐου", ανέφερε. "Είμαι πεπεισμένος ότι η συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για το πακέτο κυρώσεων χωρίς συναίνεση θα ήταν αντιπαραγωγική".

  Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

  Η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη εβδομάδα έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια - την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Τους προσφέρθηκε επίσης μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταβατικής περιόδου.

  Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν "ενθαρρυντικά μηνύματα" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, εντούτοις πρόσθεσε ότι "το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 18 Μαΐου δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε θέσει".

  Η Ουγγαρία παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των συνομιλιών, συμπλήρωσε.

  Το εμπάργκο πετρελαίου, που έχει ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι οικονομικοί πόροι της Ρωσίας και η χρηματόδοσή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ προς το παρόν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

   Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ