Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 09:29

  Η Jane Frase (Citi) είναι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη οδεύει προς την ύφεση

  Η Jane Frase (Citi) είναι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη οδεύει προς την ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Jane Fraser δήλωσε στο CNBC ότι είναι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη οδεύει προς την ύφεση.

  Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τη Δευτέρα, η Fraser δήλωσε ότι μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, έχουν αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη σε μια σημαντική ύφεση, ακόμη και καθώς άλλα μέρη του κόσμου δείχνουν κάποια σημάδια ανθεκτικότητας.

  "Η Ευρώπη βρίσκεται ακριβώς στη μέση της καταιγίδας από τις αλυσίδες εφοδιασμού και από την ενεργειακή κρίση", δήλωσε.

  Ερωτηθείσα αν οι παράγοντες αυτοί την έχουν πείσει ότι η Ευρώπη θα πέσει ύφεση, η Fraser απάντησε: "Ναι".

  Το ευρωπαϊκό ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω των ρωσικών κυρώσεων, ενώ μια ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτεί μια κρίση κόστους ζωής.

  Η ίδια δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ύφεση. Ωστόσο, η πρόβλεψή της τον Οκτώβριο του 2021 για έναν "άγριο χειμώνα" για τις αγορές αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβής, με τις χρηματιστηριακές αγορές να ξεκινούν ένα μεγάλο sell-off στις αρχές του 2022 με απώλειες που διευρύνονται μέχρι σήμερα.

  Οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει "μεγαλύτερη ανθεκτικότητα" στην οικονομία, την αγορά εργασίας και μεταξύ των καταναλωτών, μπορεί ακόμη να αποφύγουν την ύφεση, δήλωσε η Fraser. Ακόμα, πολλά εξαρτώνται από το πώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διεξάγει τη στρατηγική της για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται όλο και υψηλότερα.

  "Υπάρχει κάποιο μαξιλάρι εκεί", είπε. "Θα φανεί αν θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση ή όχι".

  Η Ασία, εν τω μεταξύ, ανακάμπτει καλά από την πανδημία του κορονοϊού και επιδεικνύει "μια αίσθηση αισιοδοξίας", είπε.

  Η Fraser μιλούσε σε πάνελ με τίτλο "Παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", στο οποίο συμμετείχε ο Francois Villeroy de Galhau, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Ο Villeroy de Galhau δήλωσε ότι "διαφωνεί" με την πρόβλεψη της Fraser για την ευρωπαϊκή οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την αντίθετα "ανθεκτική".

  "Το κύριο πρόβλημα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο πληθωρισμός", είπε. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ομαλοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική".

  Η ΕΚΤ έδωσε την Παρασκευή την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι σύντομα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια - ενδεχομένως τον Ιούλιο - με τους αναλυτές της αγοράς να κάνουν πλέον λόγο για τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

  Η ΕΚΤ αντιστέκεται εδώ και καιρό στις αυξήσεις των επιτοκίων, επιμένοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε ρεκόρ για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο επακόλουθος αντίκτυπος στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης επιβάρυναν την οικονομία της περιοχής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ