Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαϊ-2022 22:06

  Τζεντιλόνι: Η παράταση της ρήτρας διαφυγής δίνει περιθώρια στη δημοσιονομική πολιτική να αντιδράσει στις πιέσεις

  Τζεντιλόνι: Η παράταση της ρήτρας διαφυγής δίνει περιθώρια στη δημοσιονομική πολιτική να αντιδράσει στις πιέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για σοβαρούς κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία προειδοποίησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. 

  "Είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίκτυπος του πολέμου είναι παγκόσμιος και οι συνέπειες πολύ σοβαρές κυρίως για τους πιο ευάλωτους στις κοινωνίες μας", ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. "Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα να πετύχουμε", σημείωσε. 

  Ο Ντόναχιου προειδοποίησε εξάλλου ότι θα υπάρχει αντίκτυπος στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ το ράλι των τιμών σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων έχει υποστεί πλήγμα. 

  Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να μπορεί να αντιδρά στις εξελίξεις, ιδίως σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας. 

  Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πάντως ότι οι εξελίξεις αυτές και η παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023 δεν αλλάζουν το σχέδιο μετάβασης της στρατηγικής από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον φέτος σε ένα ουδέτερο περιβάλλον στη συνέχεια. 

  Για την τραπεζική ένωση, ο Ντόναχιου σημείωσε ότι παραμένουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι και οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο τον Ιούνιο να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.  

  Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι τόνισε ότι ο ο πόλεμος "άλλαξε την πορεία της οικονομίας", προειδοποιώντας για επιβράδυνση της ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό. 

  "Οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ η αβεβαιότητα είναι αυξημένη", ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία είναι ακόμα μακριά από την ομαλότητα.

  Η παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023 θα δώσει περιθώριο στη δημοσιονομική πολιτική να αντιδράσεις στις πιέσεις, σημείωσε. 

  Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που δημιουργεί αντιξοότητες, αλλά και τα νέα κύματα της Covid-19 στην Κίνα και τα lockdowns στις μεγάλες κινεζικές πόλεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανάπτυξη, αλλά και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ