Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαϊ-2022 19:10

  Politico: Η κρυφή ατζέντα της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Γιατί θα πει τελικά το ''ναι''

  Politico: Η κρυφή ατζέντα της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Γιατί θα πει τελικά το ''ναι''
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά τα σκληρά λόγια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία είναι πιθανό να δώσει τελικά το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει δημοσίευμα του Politico. Η στρατιωτική συμμαχία απλώς θα πρέπει πρώτα να πληρώσει ένα τίμημα, εκτιμά.

  Η Άγκυρα εγείρει αντιρρήσεις στις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας τον οργανισμό να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους "τρομοκράτες" ενώ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων. 

  "Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφαλείας και η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει να τεθεί σε κίνδυνο αυτή η ασφάλεια", δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.  

  Ωστόσο, νυν και πρώην αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι τα κίνητρα της Τουρκίας πιθανότατα υπερβαίνουν την απλή επιθυμία της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να αλλάξουν τις πολιτικές τους. Ο Ερντογάν βρίσκεται στη μέση παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών. Πιθανότατα βλέπει επίσης μια ευκαιρία να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό της χώρας του με τη διεθνή πυγμαχία του για την "τρομοκρατία".

  Οι διπλωμάτες τρέχουν να βρουν τι θα κάνει τον Ερντογάν να υποχωρήσει, μη θέλοντας να καθυστερήσουν οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που θα έδινε στη Ρωσία περισσότερο χρόνο για να παρεμβαίνει πριν οι χώρες ενταχθούν πλήρως στη συμμαχία.

  "Το τίμημα είναι άγνωστο προς το παρόν, αλλά το ότι θα υπάρξει τίμημα είναι σαφές", δήλωσε ο Jaap de Hoop Scheffer, πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ. 

  Το μοτίβο

  Ενώ η Τουρκία έχει ιστορικό υποστήριξης της επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει εμπειρία στη χρήση μεγάλων αποφάσεων της συμμαχίας για να αποσπάσει ανταλλάγματα.

  Το 2009, η Τουρκία αντιτάχθηκε στο διορισμό του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ως κορυφαίου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, υποχωρώντας μόνο μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Ο De Hoop Scheffer, ο οποίος ήταν τότε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας, υπενθύμισε τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

  Τελικά, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της συμμαχίας στο POLITICO, η Τουρκία υποχώρησε στο διορισμό του Ράσμουσεν και "πήρε ως βραβείο έναν βοηθό γενικό γραμματέα στο ΝΑΤΟ". 

  Οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δίνουν τώρα στον Ερντογάν μια ακόμη ευκαιρία να αξιοποιήσει το μοντέλο συναίνεσης του ΝΑΤΟ, καθώς και να συσπειρώσει τη βάση του ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. 

  Ο De Hoop Scheffer δήλωσε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τον ελιγμό της Τουρκίας. 

  Ο πρώτος, είπε, είναι η εσωτερική πολιτική. Ο Ερντογάν ανέκαθεν διαμόρφωνε την απήχησή του εν μέρει μιλώντας σκληρά για την τρομοκρατία και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι ένας μακροχρόνιος εχθρός σε αυτή την εκστρατεία. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει τη μαχητική ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση, αν και ο χαρακτηρισμός αυτός θεωρείται ξεπερασμένος από ορισμένους στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο Ερντογάν, αντιθέτως, χρησιμοποιεί συχνά την ομάδα ως κραυγή συσπείρωσης. 

  "Μπορείς πάντα να συσπειρώνεις μεγάλα τμήματα του πληθυσμού συνδέοντας την τρομοκρατία και το PKK", δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας. 

  Ο δεύτερος, σύμφωνα με τον De Hoop Scheffer, είναι ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα "αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, επειδή μιλάμε για δύο πλήρως ανεπτυγμένες και βαριά οπλισμένες" δημοκρατίες που εντάσσονται στη συμμαχία.

  Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικές προσθήκες στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία μπορεί να προσφέρει ναυτική ισχύ στη Βαλτική Θάλασσα και παρουσία στην Αρκτική, όπου η Ρωσία έχει δείξει ενδιαφέρον να επεκτείνει την εμβέλειά της. Με τη σειρά της η Σουηδία διαθέτει προηγμένη πολεμική αεροπορία. 

  Το κομμάτι του στρατιωτικού εξοπλισμού

  Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι οι παρατεταμένες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών. 

  Για χρόνια, η Άγκυρα ήταν ένας αξιόπιστος πελάτης για τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, αγοράζοντας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αργότερα η Τουρκία στράφηκε στα πιο προηγμένα F-35, όταν αυτά άρχισαν να κυκλοφορούν. 

  Όμως οι σχέσεις αυτές χάλασαν το 2019 όταν η Τουρκία αγόρασε το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα S-400 - μια κίνηση που οι ΗΠΑ είπαν ότι θα έθετε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πετούσαν πάνω από την Τουρκία. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ έδιωξαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. 

  Μετά από αυτή τη διαμάχη, η Τουρκία άρχισε να επεξεργάζεται την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και ακόμη και να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα. Ωστόσο, επιδιώκει επίσης τόσο την αναβάθμιση του στόλου των F-16 όσο και την αγορά νέων αεροσκαφών F-16. Το αίτημα εκκρεμεί εδώ και μήνες στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

  "Αυτό το τίμημα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι οι Αμερικανοί αίρουν τον αποκλεισμό τους για τα F-16", δήλωσε ο De Hoop Scheffer.

  Οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να πληρώσουν αυτό το τίμημα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει υποστηρίξει προσωρινά το αίτημα της Τουρκίας, το οποίο εξετάζεται τώρα από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

  Το θέμα ήταν ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που περιέβαλλαν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

  Ο Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης του αδιεξόδου. Μιλώντας μαζί με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου. τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ασφάλεια, "αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια''. Και αυτό είναι επίσης ''ένα θέμα που θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με τους φίλους και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών".

  Αυτό το θέμα μπορεί να περιλαμβάνει τα F-16. Σε ξεχωριστά σχόλια που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την ίδια ημέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την πιθανή πώληση "συνεχίζονται θετικά".

  Στο Ελσίνκι, υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι η στάση της Τουρκίας μπορεί να συνδέεται με την τρέχουσα διαμάχη της με τις ΗΠΑ. 

  "Η Φινλανδία έχει καλή σχέση με την Τουρκία και μοιραζόμαστε τον στόχο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας", δήλωσε ένας ανώτερος Φινλανδός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Δεν νομίζω ότι οι διμερείς μας σχέσεις παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Πρόκειται ενδεχομένως για θέματα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ".

  Εξακολουθεί να αφορά τις κουρδικές ομάδες

  Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν, ωστόσο, ότι η φινλανδική και σουηδική προσέγγιση για το PKK παραμένει κλειδί για την κυβέρνηση της Τουρκίας. 

  "Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα" απλώς εξομαλύνοντας τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας, δήλωσε ο Sinan Ülgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης που τώρα είναι επισκέπτης μελετητής στο think tank Carnegie Europe. 

  Μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, πρόσθεσε, αλλά "δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε" από την αντιμετώπιση της πολιτικής της Σουηδίας και της Φινλανδίας για τις κουρδικές ομάδες.

  Η διαπραγμάτευση με τη Σουηδία αναμένεται να είναι πιο σκληρή από ό,τι με τη Φινλανδία, σύμφωνα με τον Ülgen. 

  "Υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τη Σουηδία", είπε, αναφερόμενος σε αυτό που περιέγραψε ως "πιο επιεική προσέγγιση της Στοκχόλμης στις δραστηριότητες αυτού που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, το PKK, και τα παρακλάδια του".

  Η σουηδική κυβέρνηση "θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει την άποψή της σε αυτό το θέμα", είπε. 

  Σουηδοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία. Και ανώτερα στελέχη από όλη τη συμμαχία έχουν επιμείνει ότι θα βρεθεί συναίνεση για την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης.

  "Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια γρήγορη απόφαση για να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. 

  "Όταν ένας σύμμαχος, ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια", είπε, "ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να καθίσουμε και να βρούμε τρόπους να βρούμε ένα κοινό έδαφος".

  Το ίδιο μήνυμα επαναλήφθηκε στη Χάγη, όπου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

  "Η αισιοδοξία  μου είναι πολύ υψηλή" ότι η αντίθεση της Τουρκίας μπορεί να ξεπεραστεί, δήλωσε ο Σολτς. "Πιστεύω ότι θα είναι τελικά δυνατό να βρεθεί μια κοινή θέση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας", συμφώνησε ο Ρούτε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ