Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαϊ-2022 17:35

  Πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ-Α. Ράσμουσεν: "Χρειαζόμαστε τη γερμανική ηγεσία"

  125888813
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γερμανία είναι "πολύ διστακτική στην προμήθεια βαρέων όπλων και στην επιβολή κυρώσεων", δήλωσε ο Άντερς Ράσμουσεν στην Handelsblatt.

  "Φυσικά, η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά νομίζω ότι μια ξεκάθαρη στάση της γερμανικής κυβέρνησης θα άλλαζε όλη τη δυναμική στην Ουκρανία. Χρειαζόμαστε τη γερμανική ηγεσία".

  Ο Δανός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του από το 2001 έως το 2009 και γενικός γραμματέας της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας από το 2009 έως το 2014, κάλεσε τους Ευρωπαίους να σταματήσουν αμέσως τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

  "Σίγουρα, ένα ενεργειακό εμπάργκο θα έχει ένα τίμημα. Αλλά σε σύγκριση με το κόστος ενός παρατεταμένου πολέμου, το τίμημα αυτό θα ήταν μικρό", υποστήριξε ο Rasmussen. Σταματήστε την πολεμική μηχανή του Πούτιν Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είπε, είναι ένας πόλεμος φθοράς.

  "Οι Ρώσοι είναι ειδικοί στο να παίζουν με ανεπίλυτες συγκρούσεις. Το βλέπουμε αυτό στη Γεωργία, στη Μολδαβία και στην ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς, όπου εισέβαλαν ήδη το 2014. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί γρήγορα αυτή η σύγκρουση". Το πιο αποτελεσματικό μέσο, είπε, είναι να σταματήσει η χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν - και γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται η διακοπή όλων των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Ράσμουσεν θεώρησε την τρέχουσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς βορρά, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης, ως ιστορικό βήμα και πραγματική ενίσχυση της Συμμαχίας.

  "Η Φινλανδία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη, ισχυρό πυροβολικό και ο αριθμός των στρατευμάτων, για να μην αναφέρουμε την εφεδρεία, είναι απίστευτα υψηλός. Η Σουηδία διαθέτει ισχυρή πολεμική αεροπορία και σημαντικές ναυτικές δυνατότητες". Έτσι και οι δύο χώρες "θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στο τραπέζι", δήλωσε ο Rasmussen. "Θα αυξήσουν την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ - ειδικά με στόχο τη Βαλτική".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ